Cățărarea tradițională și de aventură

Parcurgerea traseelor de cățărare tradițională sau de aventură

Cuprinsul capitolului

Exigențele cățărării tradiționale sunt mult mai complexe decât cele ale escaladei sportive, în care traseele sunt deja echipate cu protecții permanente solide și ușor de asigurat, care trasează ruta de urmat.

Înainte de a te angaja într-o ascensiune „trad”, este necesar să determini linia pe care te vei cățăra și să obții toate informațiile posibile despre aceasta, apoi, în funcție de particularitățile traseului ales, trebuie să faci o alegere judicioasă a echipamentului necesar pentru ascensiune: corzi, protecții, bucle de asigurare, materiale pentru amenajarea regrupărilor și a ancorelor de rapel.

În timp ce te cațări, ai nevoie să descoperi posibilitățile de asigurare, iar pentru aceasta trebuie să fii capabil să distingi fisurile care au forme, direcții și dimensiuni adecvate acestui scop și să apreciezi cât de solidă este stânca.

Pentru a monta protecții sigure, este necesar să poți anticipa mărimile și direcțiile forțele care pot apărea în sistemul de asigurare, trebuie să știi ce modele și dimensiuni de protecții poți să folosești în condițiile respective și cum să le montezi corect. De asemenea, trebuie să fii capabil să stabilești cel mai convenabil traseu al corzilor și în funcție de acesta să alegi lungimile optime ale buclelor de asigurare.

În traseele de mai multe lungimi de coardă ai nevoie să știi cum să construiești ancore de regrupare sigure, care să reziste tuturor solicitărilor posibile, iar la terminarea ascensiunii, echipa trebuie să fie capabilă să coboare prin mijloace proprii înapoi la baza traseului.

Indiferent la care capăt al corzii te afli, pe parcursul cățărării este necesar să evaluezi riscurile în mod obiectiv și să-ți asumi pe deplin responsabilitatea pentru deciziile luate. Pentru aceasta, trebuie să prevezi efectele acțiunilor tale și să iei toate măsurile necesare pentru ca niciun eveniment, oricât de improbabil ar fi el, să nu aibă consecințe grave pentru tine și/sau pentru coechipierii tăi.


Acest site, care în ultimii ani a găzduit forma online (gratuită) a manualului tipărit, va funcționa temporar într-un format redus, destinat promovării cărții, pentru a le da cititorilor o idee despre structura și conținutul acesteia.

Informații despre carte și un formular pentru comenzi pot fi găsite în pagina Comenzi pentru carte.

Câteva articole extrase din manual au fost publicate în blogul meu despre Cățărarea curată.