Cățărarea tradițională și de aventură

Cursuri de cățărare tradițională (cu protecții mobile)

Cuprinsul paginii

Într-o notă din pagina introductivă a acestui manual îi previn pe cititori că „informațiile scrise sau fotografiile nu pot înlocui cunoștințele practice și experiența căpătate prin instruirea în situații reale, de către o persoană competentă”.

Aceasta nu este doar avertizarea obișnuită, prin care autorul unei asemenea publicații se degrevează de responsabilitatea asupra felului în care sunt folosite cunoștințele din lucrarea sa, ci reprezintă un adevăr incontestabil. Din această cauză, am considerat că este necesar să completez informațiile teoretice cuprinse în acest manual prin organizarea unor cursuri practice, desfășurate pe stâncă, pentru a-i ajuta pe cei interesați să capete o înțelegere mai profundă a noțiunilor de bază ale stilului tradițional de cățărare.

Cursurile de cățărare tradițională (cu protecții mobile) vor fi organizate la cerere, de fiecare dată când voi primi solicitări din partea cățărătorilor interesați. Datele de desfășurare vor fi stabilite de comun acord, în funcție de timpul disponibil și de prognozele meteo pentru zonele respective de cățărare.


Gândește-te la experiențele tale recente din cățărare...

Dacă răspunsul tău la cel puțin una dintre întrebările de mai sus este „DA”, atunci acest curs practic de cățărare tradițională este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți forma o bază solidă de pe care să pornești apoi în descoperirea satisfacțiilor pe care ți le poate oferi cățărarea „în teren de aventură”.


Dacă vrei să înveți acest stil de cățărare sau dacă îl practici deja la un nivel mediu și vrei să progresezi, poți să mă contactezi pentru înscrierea la un curs sau pentru a obține informații suplimentare folosind datele mele de contact din această pagină.


TOP

Informații despre cursul de cățărare curată

Cursurile vor avea ca obiectiv învățarea practică a noțiunilor de bază ale acestui stil și se vor desfășura pe durata a 4 zile (grupate sau în două ieșiri de week-end), în zone de cățărare în care există trasee care pot fi parcurse cu protecții mobile. Datele vor fi stabilite de comun acord, în funcție de disponibilitatea mea și a participanților la curs și de prognozele meteorologice pentru zonele respective de cățărare.

La cerere, cursul de inițiere poate fi prelungit cu câteva zile pe parcursul cărora ne vom ocupa de elemente avansate ale cățărării tradiționale, de cunoștințele necesare pentru creșterea siguranței în cățărarea pe traseele trad de mai multe lungimi de coardă și de alte noțiuni pe care le vom considera necesare, în funcție de experiența și nevoile participanților.


Fiecare dintre cursuri va fi organizat pentru câte o echipa de doi cățărători care se vor asigura reciproc.

De asemenea, pot organiza cursuri individuale „one-on-one”, dar în acest caz, cățărătorul trebuie să fie capabil să parcurgă traseele „școală” cu dificultate ~F6a în „manșă solo” (auto-asigurare cu doua blocatoare pe o coardă fixă), astfel încât să eliminăm necesitatea unui asigurator. Această tehnică va fi explicată și învățată temeinic înainte de aplicarea ei pe trasee, iar echipamentul necesar va fi asigurat de organizator.

Dacă va fi posibil, cursul se va desfășura în Bulgaria, la Veliko Tarnovo și la Vratsa. Acestea sunt zone ușor accesibile, care oferă condiții optime de campare și în care există numeroase trasee cu dificultate moderată în care stânca este adecvată utilizării protecțiilor mobile (din păcate, de pe la începutul lui iunie până la jumătatea lui septembrie, acolo este prea cald...). De asemenea, ne putem orienta către zone din România în care există condiții pentru desfășurarea cursului (de exemplu, la Cuca, în munții Iezer-Păpușa, județul Arges).

Informații detaliate în format PDF (60 kB): Cursul de cățărare tradițională

Cursul de inițiere

Curs one-on-one de cățărare tradițională
Curs „one-on-one” de cățărare tradițională, Veliko Tarnovo, BG

Cursul de bază are ca obiectiv învățarea noțiunilor elementare din cățărarea tradițională și va cuprinde lecții practice (și teoretice, dacă va fi necesar) despre:

În  toate aplicațiile practice, care se vor desfășura sub îndrumarea și supravegherea mea permanentă, cățărătorii vor simula cățărarea „cap de coardă”, fiind asigurați în manșă cu o coardă suplimentară de către coechipierul lor.

Pe parcursul cursurilor individuale, cățărătorii vor parcurge traseele în manșă solo, adică se vor asigura cu un sistem redundant de blocatoare (Petzl Croll + Micro Traxion) pe o coardă dinamică fixă, dupa instruirea prealabilă.

Cursul de inițiere extins

La cererea participanților, cursul de inițiere poate fi prelungit cu încă una sau două ieșiri de week-end într-o zonă care va fi aleasă în funcție de temele de predat, pe parcursul cărora ne vom ocupa de punerea în practica a unor cunoștințe ceva mai avansate, în functie de nevoile cățărătorilor:

De asemenea, participanții vor avea ocazia să urce în cap de coardă câteva trasee echipate pentru escalada sportivă folosind protecții mobile, dar asigurând din loc în loc și spiturile existente pe traseu, iar cu aceasta ocazie putem face și exerciții de cădere în coardă în protecțiile mobile (dublate cu spituri pentru siguranță) pentru întărirea încrederii cățărătorilor în aceste mijloace de asigurare.

Cât costă?

Pentru cursurile organizate pentru echipe de câte doi cățărători, fiecare dintre aceștia va plăti câte 200 lei pentru fiecare zi de curs, ceea ce înseamnă că prețul total al cursului va fi 250 lei x 4 zile = 1.000 lei/persoană, iar pentru cursuri individuale (one-on-one) prețul este de 400 lei/zi, adică 400 lei x 4 zile = 1.600 lei pentru întregul curs.

La aceste prețuri se adaugă cheltuielile de transport la zonele de cățărare în care se desfășoară etapele cursului, pe care cursanții le vor suporta integral. Cu titlu informativ, cheltuielile totale de transport (motorină și taxele de drum) sunt următoarele: Veliko Tarnovo ~280 lei, Cuca ~ 250 lei, Vratsa ~ 480 lei. Este posibil ca aceste sume să fie actualizate în funcție de variațiile taxelor de drum și al prețului motorinei. Prețul cursului nu cuprinde cheltuielile cu masa, pe care și-o va asigura fiecare participant, iar cazarea este gratuită, pentru ca vom campa în apropierea zonelor de cățărare.

Echipamentul necesar

Echipament personal obligatoriu: ham, cască și papuci de cățărare (ar fi bine să ai unii mai comozi, pe care să-i suporți mai mult timp în picioare!), dispozitiv de asigurare cu frânare manuală pentru coardă dublă (Reverso, ATC etc.), două carabiniere HMS cu siguranță, un anou de chingă de 60 cm, una-două bucle de cordelină de 5-6 mm pentru noduri autoblocante pentru asigurare la rapel (Prusik, Machard etc.).

De asemenea, cățărătorii trebuie să aibă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate practicării activităților din timpul cursului, provizii suficiente de mâncare și de apă (în zonele în apropierea cărora nu exista surse de apă potabilă), iar pentru dormit este nevoie de echipament pentru camping (cort, sac de dormit, etc.).

Echipament personal opțional: o coardă simplă „de manșă” de 60 - 70 m pentru echipa de doi cățărători. Dacă ai deja niște protecții mobile, este bine să le aduci cu tine pentru a te familiariza cu ele în timpul cursului, pentru că modelele diferite de protecții au caracteristici diferite și folosirea lor presupune o etapă de acomodare cu dimensiunile lor și cu modul în care se montează.

Restul echipamentului necesar va fi asigurat de către organizator: toate corzile necesare, bucle de asigurare pentru trad în număr suficient, două-trei seturi de nuci, hex-uri, friend-uri, extractoare de nuci, bucle pentru egalizarea regrupărilor, bucle și carabiniere pentru montarea manșelor (de asemenea, pot aduce căști și dispozitive de asigurare pentru cei care nu au, dacă aceștia mă anunță în timp util).

Organizatorul cursului: Laurențiu Anghel

Laurentiu anghel

Cățărarea tradițională impune asumarea unor riscuri, iar cățărătorul poartă întreaga răspundere pentru consecințele deciziilor pe care le ia în privința acestora. Ca instructor, rolul meu va fi să te învăț cum să evaluezi și să-ți asumi aceste riscuri în cunoștință de cauză, să te ajut să devii capabil să le faci față și să-ți arăt cum să eviți greșelile inerente începutului în practicarea cățărării tradiționale curate (cu protecții mobile).


TOP

Zonele de cățărare în care se desfașoară cursul

Cursul de inițiere în cățărarea trad se va desfășura începând din luna aprilie (sau chiar mai devreme, dacă ne va permite vremea) în Bulgaria, la Veliko Tarnovo și la Vratsa sau în România, la Cuca, lânga Câmpulung Muscel. Alegerea falezei se va face în funcție de nivelul participanților la curs. În toate aceste zone este posibil accesul auto și sunt condiții foarte bune pentru campare.Veliko Tarnovo se află la doar 180 km de București. În apropierea orașului există mai multe zone de cățărare, dar cea mai frecventată este Sveta Troitsa, aflată lângă mânăstirea cu același nume. Pe această faleză din calcar se află numeroase trasee de escaladă de dificultate moderată (complet echipate cu ancore chimice), dintre care multe pot fi parcurse cu asigurări cu protecții mobile. De asemenea, în partea sudică a falezei, în sectoarele G și H, am deschis numeroase trasee de trad de dificultate medie, dintre care unele sunt destul de potrivite ca teren de școală.

Faleza Sveta Troitsa din Veliko Tarnovo

Faleza de la Veliko Tarnovo oferă condiții foarte bune la începutul sezonului de cățărare și toamna târziu, pentru că pereții sunt expuși spre sud, se usucă repede după ploaie, iar clima locală este ceva mai caldă decât în alte zone. Camparea este posibilă în poienile de pe marginea drumului care duce spre mânăstirea de la baza falezei, iar eventualele cumpărături pot fi făcute în oraș (unde există și restaurante foarte bune, care sunt vizitate frecvent de cățărătorii români).


Amfiteatrul Urvich din Vratsa

Vratsa este una dintre cele mai frumoase zone de cățărare din Bulgaria. Traseele se află pe pereții din calcar din cheile râului Leva, la cca. 2 km de oraș și multe dintre ele sunt amenajate pentru escalada sportivă, iar cele neechipate reprezintă adevărate „pietre de încercare” pentru cățărătorii de trad.

Unele dintre liniile echipate se desfășoară de-a lungul unor fisuri care pot fi parcurse cu protecții mobile și sunt foarte potrivite pentru organizarea cursurilor, pentru că sunt curate, au stâncă solidă și au topuri amenajate care pot fi folosite pentru montarea manșelor.

De obicei, în aceasta zonă sezonul de cățărare începe destul de devreme (martie - aprilie), așa că acesta ar putea fi locul ideal pentru organizarea cursurilor de la începutul primăverii si din toamnă, pentru că vara este prea cald și din mai încep să apară și viperele...

Parcarea și locurile obișnuite de campare sunt în apropierea cheilor și la doar câteva sute de metri se află și un izvor cu apă potabilă. În apropiere există și un hotel cu restaurant, iar eventualele cumpărături necesare se pot face de la supermarket-urile din Vratsa.


Diedrul de la Cuca

Zona de cățărare de la Cuca se află la poalele munților Iezer - Păpușa, în apropiere de Câmpulung Muscel (județul Argeș) și este dezvoltată pe un afloriment de șisturi, în apropierea drumului de acces spre cabana Cuca.

Din păcate, toate liniile sunt echipate pentru cățărarea sportivă, chiar dacă multe dintre ele au fisuri adecvate pentru montarea protecțiilor mobile (le-am parcurs deja în acest stil!).

Totuși, acesta este un avantaj pentru desfașurarea cursurilor de trad, pentru că putem folosi topurile echipate ale traseelor pentru montarea manșelor și a corzilor fixe.

În imaginea alăturată este unul dintre traseele cele mai frumoase de la Cuca, un diedru cu fisuri continue, care se pot folosi atât pentru lecțiile despre montarea protecțiilor, cât și pentru învățarea tehnicilor de cățărare pe fisuri.

Ceva mai la dreapta am urcat un alt traseu foarte frumos, care parcurge o fisură îngustă și continuă care pune niște probleme de asigurare foarte interesante.

În zonă se poate campa în poienile de pe marginea drumului forestier și în apropiere există un izvor cu apă potabilă.

 

TOP

Înscrierea pentru cursurile de cățărare trad

Condiții pentru înscriere

Acest curs nu se adresează începătorilor care urmăresc inițierea în cățărare, ci cățărătorilor care au deja ceva experiență în ascensiunea „cap de coardă” a traseelor pe stâncă și care vor să-și extindă competențele prin învățarea elementelor stilului de cățărare tradițională curată.

Curs de inițiere în cățărarea tradițională curată, Vratsa, BG

Dacă vrei să participi la un curs de inițiere în cățărarea tradițională curată trebuie să îndeplinești următoarele condiții:


Contact

Contact

Dacă vrei să participi la un curs de cățărare tradiționala curată (cu protecții mobile), trimite-mi un email. Datele mele de contact pot fi obținute prin scanarea codului QR. De asemenea, poți să mă suni pentru informații suplimentare sau pentru înscriere la numărul 0726 202.355 - Laurențiu Anghel (dacă nu răspund, trimite-mi un SMS și te sun înapoi). Pe același număr pot fi contactat și pe WhatsApp sau Telegram.

Și încă ceva: îți propun să ne tutuim! Probabil ca o să ne cățărăm împreună, ar fi ridicol să mi te adresezi cu „dumneavoastră” sau cu „domnule Anghel” în loc de „tu” și Laurențiu.

 


Dacă mă contactezi pentru solicitarea unui curs, te rog să-mi furnizezi următoarele informații:

Aceste informații sunt necesare pentru organizarea cursului în condiții cât mai bune (de ex. alegerea zonelor și a traseelor „școală”) și vor fi folosite doar în acest scop.