Cursuri de cățărare tradițională (cu protecții mobile)
Într-o notă din pagina introductivă a acestui manual îi previn pe cititori că „informațiile scrise sau fotografiile nu pot înlocui cunoștințele practice și experiența căpătate prin instruirea în situații reale, de către o persoană competentă”.
Aceasta nu este doar avertizarea obișnuită, prin care autorul unei asemenea publicații se degrevează de responsabilitatea asupra felului în care sunt folosite cunoștințele din lucrarea sa, ci reprezintă un adevăr incontestabil. Din această cauză, am considerat că este necesar să completez informațiile teoretice cuprinse în acest manual prin organizarea unor cursuri practice, desfășurate pe stâncă, pentru a-i ajuta pe cei interesați să capete o înțelegere mai profundă a noțiunilor de bază ale stilului tradițional de cățărare.
Cursurile de cățărare tradițională (cu protecții mobile) vor fi organizate la cerere, de fiecare dată când voi primi solicitări din partea cățărătorilor interesați. Datele de desfășurare vor fi stabilite de comun acord, în funcție de timpul disponibil și de prognozele meteo pentru zonele respective de cățărare.
Gândește-te la experiențele tale recente din cățărare...
- Îți dorești autonomia pe care ți-ar oferi-o protecțiile mobile în traseele „de aventură”, dar nu știi cum să le folosești?
- Îți place să te cațări pe traseele „clasice”, dar simți că pitoanele șubrede cu care sunt „echipate” acestea nu îți oferă siguranța de care ai nevoie?
- Ai vrea să te poți baza pe tine însuți în privința calității asigurărilor din traseele pe care te cațări, în loc ca viața ta să depindă de competența incertă a celor care au „bătut” liniile respective?
- Ți-ar plăcea să experimentezi un stil de cățărare mai aventuros decât escalada sportivă, dar nu știi cum să începi?
- Ai încercat deja să folosești protecții mobile în trasee, dar simțeai că te cațări „solo” pentru că nu știai dacă le-ai montat corect?
- Te-ai simțit în pericol în regrupare pentru că întreaga echipă de coardă era asigurată doar în două pitoane mâncate de rugină, dar nu știai ce să faci pentru a regrupa în siguranță?
- Aspiri să te cațări în celebrele zone „clasice” ale lumii, în care folosirea protecțiilor mobile este absolut necesară, cum sunt Dolomitii sau Alpii dar te simți pierdut fără spituri?
Dacă răspunsul tău la cel puțin una dintre întrebările de mai sus este „DA”, atunci acest curs practic de cățărare tradițională este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți forma o bază solidă de pe care să pornești apoi în descoperirea satisfacțiilor pe care ți le poate oferi cățărarea „în teren de aventură”.
Dacă vrei să înveți acest stil de cățărare sau dacă îl practici deja la un nivel mediu și vrei să progresezi, poți să mă contactezi pentru înscrierea la un curs sau pentru a obține informații suplimentare folosind datele mele de contact din această pagină.
Informații despre cursul de cățărare curată
Cursurile vor avea ca obiectiv învățarea practică a noțiunilor de bază ale acestui stil și se vor desfășura pe durata a 4 zile (grupate sau în două ieșiri de week-end), în zone de cățărare în care există trasee care pot fi parcurse cu protecții mobile. Datele vor fi stabilite de comun acord, în funcție de disponibilitatea mea și a participanților la curs și de prognozele meteorologice pentru zonele respective de cățărare.
La cerere, cursul de inițiere poate fi prelungit cu câteva zile pe parcursul cărora ne vom ocupa de elemente avansate ale cățărării tradiționale, de cunoștințele necesare pentru creșterea siguranței în cățărarea pe traseele trad de mai multe lungimi de coardă și de alte noțiuni pe care le vom considera necesare, în funcție de experiența și nevoile participanților.
Fiecare dintre cursuri va fi organizat pentru câte o echipa de doi cățărători care se vor asigura reciproc.
De asemenea, pot organiza cursuri individuale „one-on-one”, dar în acest caz, cățărătorul trebuie să fie capabil să parcurgă traseele „școală” cu dificultate ~F6a în „manșă solo” (auto-asigurare cu doua blocatoare pe o coardă fixă), astfel încât să eliminăm necesitatea unui asigurator. Această tehnică va fi explicată și învățată temeinic înainte de aplicarea ei pe trasee, iar echipamentul necesar va fi asigurat de organizator.
Dacă va fi posibil, cursul se va desfășura în Bulgaria, la Veliko Tarnovo și la Vratsa. Acestea sunt zone ușor accesibile, care oferă condiții optime de campare și în care există numeroase trasee cu dificultate moderată în care stânca este adecvată utilizării protecțiilor mobile (din păcate, de pe la începutul lui iunie până la jumătatea lui septembrie, acolo este prea cald...). De asemenea, ne putem orienta către zone din România în care există condiții pentru desfășurarea cursului (de exemplu, la Cuca, în munții Iezer-Păpușa, județul Arges).

Informații detaliate în format PDF (60 kB): Cursul de cățărare tradițională
Cursul de inițiere

Cursul de bază are ca obiectiv învățarea noțiunilor elementare din cățărarea tradițională și va cuprinde lecții practice (și teoretice, dacă va fi necesar) despre:
- alegerea liniei traseului și pregătirea pentru ascensiune („citirea” traseului, alegerea echipamentului necesar etc.)
- utilizarea corectă a protecțiilor pasive și active cel mai frecvent folosite (nuci, hex-uri, friend-uri) și a protecțiilor naturale,
- extinderea protecțiilor pentru evitarea schimbărilor de direcție în traseul corzilor și pentru reducerea frecărilor din sistem,
- ancore de regrupare egalizate static sau dinamic cu bucle din cordelină sau chingă,
- coborârea din traseele de cățărare tradițională, construirea ancorelor de rapel.
În toate aplicațiile practice, care se vor desfășura sub îndrumarea și supravegherea mea permanentă, cățărătorii vor simula cățărarea „cap de coardă”, fiind asigurați în manșă cu o coardă suplimentară de către coechipierul lor.
Pe parcursul cursurilor individuale, cățărătorii vor parcurge traseele în manșă solo, adică se vor asigura cu un sistem redundant de blocatoare (Petzl Croll + Micro Traxion) pe o coardă dinamică fixă, dupa instruirea prealabilă.
Cursul de inițiere extins
La cererea participanților, cursul de inițiere poate fi prelungit cu încă una sau două ieșiri de week-end într-o zonă care va fi aleasă în funcție de temele de predat, pe parcursul cărora ne vom ocupa de punerea în practica a unor cunoștințe ceva mai avansate, în functie de nevoile cățărătorilor:
- cățărarea la coardă dublă,
- construirea ancorelor de regrupare cu ajutorul corzilor,
- strategii de asigurare pe parcursul ascensiunii,
- asigurarea protecțiilor cu rezistență mică (BallNuts, nuci micro), asigurări multidirecționale,
- asigurarea secundului și a capului de coardă în trasee de mai multe lungimi,
- retragerea forțată din traseu, salvarea unui coechipier etc.
- tehnici de cățărare pe fisuri
De asemenea, participanții vor avea ocazia să urce în cap de coardă câteva trasee echipate pentru escalada sportivă folosind protecții mobile, dar asigurând din loc în loc și spiturile existente pe traseu, iar cu aceasta ocazie putem face și exerciții de cădere în coardă în protecțiile mobile (dublate cu spituri pentru siguranță) pentru întărirea încrederii cățărătorilor în aceste mijloace de asigurare.
Cât costă?
Pentru cursurile organizate pentru echipe de câte doi cățărători, fiecare dintre aceștia va plăti câte 200 lei pentru fiecare zi de curs, ceea ce înseamnă că prețul total al cursului va fi 250 lei x 4 zile = 1.000 lei/persoană, iar pentru cursuri individuale (one-on-one) prețul este de 400 lei/zi, adică 400 lei x 4 zile = 1.600 lei pentru întregul curs.
La aceste prețuri se adaugă cheltuielile de transport la zonele de cățărare în care se desfășoară etapele cursului, pe care cursanții le vor suporta integral. Cu titlu informativ, cheltuielile totale de transport (motorină și taxele de drum) sunt următoarele: Veliko Tarnovo ~280 lei, Cuca ~ 250 lei, Vratsa ~ 480 lei. Este posibil ca aceste sume să fie actualizate în funcție de variațiile taxelor de drum și al prețului motorinei. Prețul cursului nu cuprinde cheltuielile cu masa, pe care și-o va asigura fiecare participant, iar cazarea este gratuită, pentru ca vom campa în apropierea zonelor de cățărare.
Echipamentul necesar
Echipament personal obligatoriu: ham, cască și papuci de cățărare (ar fi bine să ai unii mai comozi, pe care să-i suporți mai mult timp în picioare!), dispozitiv de asigurare cu frânare manuală pentru coardă dublă (Reverso, ATC etc.), două carabiniere HMS cu siguranță, un anou de chingă de 60 cm, una-două bucle de cordelină de 5-6 mm pentru noduri autoblocante pentru asigurare la rapel (Prusik, Machard etc.).
De asemenea, cățărătorii trebuie să aibă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate practicării activităților din timpul cursului, provizii suficiente de mâncare și de apă (în zonele în apropierea cărora nu exista surse de apă potabilă), iar pentru dormit este nevoie de echipament pentru camping (cort, sac de dormit, etc.).
Echipament personal opțional: o coardă simplă „de manșă” de 60 - 70 m pentru echipa de doi cățărători. Dacă ai deja niște protecții mobile, este bine să le aduci cu tine pentru a te familiariza cu ele în timpul cursului, pentru că modelele diferite de protecții au caracteristici diferite și folosirea lor presupune o etapă de acomodare cu dimensiunile lor și cu modul în care se montează.
Restul echipamentului necesar va fi asigurat de către organizator: toate corzile necesare, bucle de asigurare pentru trad în număr suficient, două-trei seturi de nuci, hex-uri, friend-uri, extractoare de nuci, bucle pentru egalizarea regrupărilor, bucle și carabiniere pentru montarea manșelor (de asemenea, pot aduce căști și dispozitive de asigurare pentru cei care nu au, dacă aceștia mă anunță în timp util).
Organizatorul cursului: Laurențiu Anghel

- Mă cațăr de aproape 40 de ani și am o experiență destul de bogată în cățărarea cu protecții mobile pe care am căpătat-o parcurgând în stilul tradițional numeroase trasee, atât din România, cât și din alte țări: Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Iordania, Italia, Franța, Croația, Turcia.
- Am o activitate susținută de dezvoltare a unor zone de cățărare din România (Sinaia, Sohodol, Cheile Folea, Magura ș.a. și din Bulgaria (Veliko Tarnovo, Tabatchka, Shirokovo, Koshov...), unde am deschis numeroase trasee de cățărare cu protecții mobile și/sau de escaladă sportivă.
- Am scris singurul manual de cățărare tradițională din România (care a fost tipărit în martie 2022), iar de mai mult de 15 ani încerc să promovez acest stil de cățărare (deși din când în când mai echipez și urc și trasee de escaladă...).
- Am participat cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă la două întâlniri internaționale de cățărare trad, una în Cornwall, U.K., organizată de British Mountaineering Council și una în Valle dell'Orco, în Italia, organizată de Club Alpino Accademico Italiano.
Cățărarea tradițională impune asumarea unor riscuri, iar cățărătorul poartă întreaga răspundere pentru consecințele deciziilor pe care le ia în privința acestora. Ca instructor, rolul meu va fi să te învăț cum să evaluezi și să-ți asumi aceste riscuri în cunoștință de cauză, să te ajut să devii capabil să le faci față și să-ți arăt cum să eviți greșelile inerente începutului în practicarea cățărării tradiționale curate (cu protecții mobile).
Zonele de cățărare în care se desfașoară cursul
Cursul de inițiere în cățărarea trad se va desfășura începând din luna aprilie (sau chiar mai devreme, dacă ne va permite vremea) în Bulgaria, la Veliko Tarnovo și la Vratsa sau în România, la Cuca, lânga Câmpulung Muscel. Alegerea falezei se va face în funcție de nivelul participanților la curs. În toate aceste zone este posibil accesul auto și sunt condiții foarte bune pentru campare.
Veliko Tarnovo se află la doar 180 km de București. În apropierea orașului există mai multe zone de cățărare, dar cea mai frecventată este Sveta Troitsa, aflată lângă mânăstirea cu același nume. Pe această faleză din calcar se află numeroase trasee de escaladă de dificultate moderată (complet echipate cu ancore chimice), dintre care multe pot fi parcurse cu asigurări cu protecții mobile. De asemenea, în partea sudică a falezei, în sectoarele G și H, am deschis numeroase trasee de trad de dificultate medie, dintre care unele sunt destul de potrivite ca teren de școală.

Faleza de la Veliko Tarnovo oferă condiții foarte bune la începutul sezonului de cățărare și toamna târziu, pentru că pereții sunt expuși spre sud, se usucă repede după ploaie, iar clima locală este ceva mai caldă decât în alte zone. Camparea este posibilă în poienile de pe marginea drumului care duce spre mânăstirea de la baza falezei, iar eventualele cumpărături pot fi făcute în oraș (unde există și restaurante foarte bune, care sunt vizitate frecvent de cățărătorii români).

Vratsa este una dintre cele mai frumoase zone de cățărare din Bulgaria. Traseele se află pe pereții din calcar din cheile râului Leva, la cca. 2 km de oraș și multe dintre ele sunt amenajate pentru escalada sportivă, iar cele neechipate reprezintă adevărate „pietre de încercare” pentru cățărătorii de trad.
Unele dintre liniile echipate se desfășoară de-a lungul unor fisuri care pot fi parcurse cu protecții mobile și sunt foarte potrivite pentru organizarea cursurilor, pentru că sunt curate, au stâncă solidă și au topuri amenajate care pot fi folosite pentru montarea manșelor.
De obicei, în aceasta zonă sezonul de cățărare începe destul de devreme (martie - aprilie), așa că acesta ar putea fi locul ideal pentru organizarea cursurilor de la începutul primăverii si din toamnă, pentru că vara este prea cald și din mai încep să apară și viperele...
Parcarea și locurile obișnuite de campare sunt în apropierea cheilor și la doar câteva sute de metri se află și un izvor cu apă potabilă. În apropiere există și un hotel cu restaurant, iar eventualele cumpărături necesare se pot face de la supermarket-urile din Vratsa.

Zona de cățărare de la Cuca se află la poalele munților Iezer - Păpușa, în apropiere de Câmpulung Muscel (județul Argeș) și este dezvoltată pe un afloriment de șisturi, în apropierea drumului de acces spre cabana Cuca.
Din păcate, toate liniile sunt echipate pentru cățărarea sportivă, chiar dacă multe dintre ele au fisuri adecvate pentru montarea protecțiilor mobile (le-am parcurs deja în acest stil!).
Totuși, acesta este un avantaj pentru desfașurarea cursurilor de trad, pentru că putem folosi topurile echipate ale traseelor pentru montarea manșelor și a corzilor fixe.
În imaginea alăturată este unul dintre traseele cele mai frumoase de la Cuca, un diedru cu fisuri continue, care se pot folosi atât pentru lecțiile despre montarea protecțiilor, cât și pentru învățarea tehnicilor de cățărare pe fisuri.
Ceva mai la dreapta am urcat un alt traseu foarte frumos, care parcurge o fisură îngustă și continuă care pune niște probleme de asigurare foarte interesante.
În zonă se poate campa în poienile de pe marginea drumului forestier și în apropiere există un izvor cu apă potabilă.
Înscrierea pentru cursurile de cățărare trad
Condiții pentru înscriere

Acest curs nu se adresează începătorilor care urmăresc inițierea în cățărare, ci cățărătorilor care au deja ceva experiență în ascensiunea „cap de coardă” a traseelor pe stâncă și care vor să-și extindă competențele prin învățarea elementelor stilului de cățărare tradițională curată.

Dacă vrei să participi la un curs de inițiere în cățărarea tradițională curată trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- vârsta minimă 18 ani (vârsta de la care nu mai este nevoie de acordul părinților),
- trebuie să stăpânești temeinic elementele de bază ale cățărării: tehnicile elementare de cățărare, utilizarea echipamentului personal, nodurile folosite în mod obișnuit în cățărare, coborârea în rapel etc.
Pe parcursul aplicațiilor practice vei folosi diferite noduri (de exemplu, „cabestan” pentru egalizarea ancorelor de regrupare), iar la exercițiile de retragere din traseu va trebui să cobori singur în rapel. Dacă va trebui să înveți aceste lucruri în timpul cursului, va rămâne mai puțin timp pentru ceea ce vrem să facem acolo, iar aceasta îl va afecta și pe coechipierul tău. - este de preferat ca fiecare participant la curs să studieze în prealabil materialul cuprins în manualul tipărit, astfel încât lecțiile teoretice din timpul cursului să poată fi reduse la minimumul necesar, pentru a ne putea concentra cu precădere asupra aplicațiilor practice.
- trebuie să stăpânești tehnicile de asigurare corectă a capului de coardă și a secundului
Pe parcursul aplicațiilor practice vei lucra în echipă cu un alt cățărător, care va conta pe tine să-l asiguri așa cum trebuie. - nivelul la vedere în cățărarea sportivă „cap de coardă” minimum F6a (6+ UIAA) - pe stâncă, nu pe structuri artificiale !
Traseele pe care se vor desfășura aplicațiile practice din timpul cursului vor avea dificultăți moderate (până la gradul 6), dar cursanții trebuie să fie capabili să le urce cu relativă ușurință, pentru ca pe parcurs să se poată concentra asupra activităților care fac obiectul cursului.
Contact

Dacă vrei să participi la un curs de cățărare tradiționala curată (cu protecții mobile), trimite-mi un email. Datele mele de contact pot fi obținute prin scanarea codului QR. De asemenea, poți să mă suni pentru informații suplimentare sau pentru înscriere la numărul 0726 202.355 - Laurențiu Anghel (dacă nu răspund, trimite-mi un SMS și te sun înapoi). Pe același număr pot fi contactat și pe WhatsApp sau Telegram.
Și încă ceva: îți propun să ne tutuim! Probabil ca o să ne cățărăm împreună, ar fi ridicol să mi te adresezi cu „dumneavoastră” sau cu „domnule Anghel” în loc de „tu” și Laurențiu.
Dacă mă contactezi pentru solicitarea unui curs, te rog să-mi furnizezi următoarele informații:
- vârsta și anii de experiență în cățărare,
- nivelul „la vedere” în escalada sportivă pe stâncă (nu la panou !)
- ai experiență în cățărarea pe trasee de mai multe lungimi de coardă? (dacă da, enumeră și câteva trasee pe care le-ai urcat: nume, grad, zona)
- ai mai folosit protecții mobile ? (niciodată, rareori, frecvent...)
Aceste informații sunt necesare pentru organizarea cursului în condiții cât mai bune (de ex. alegerea zonelor și a traseelor „școală”) și vor fi folosite doar în acest scop.