Cățărarea tradițională și de aventură

Protecțiile fixe (permanente)

Cuprinsul capitolului

Potrivit definiției traseului de cățărare pe care am enunțat-o în capitolul „Regulile jocului”, protecțiile folosite de cățărători în timpul ascensiunii nu sunt o componentă a traseului. La fel ca buclele de asigurare, corzile sau restul echipamentului, acestea sunt doar niște elemente ale sistemului de siguranță folosit pentru parcurgerea liniei respective, care definesc cel mult stilul ascensiunii, nu și natura traseului. Din aceasta cauză, în mod ideal, cățărătorii ar trebui să aibă libertatea de a-și alege singuri atât linia de urmat, cât și condițiile de asigurare  pe care le consideră necesare.

Nu orice linie poate fi parcursă în stilul tradițional, dar acele trasee în care capul de coardă își poate monta el însuși protecțiile pe măsură ce înaintează ar trebui să fie complet lipsite de protecții permanente, astfel încât cățărătorii să aibă posibilitatea de a practica nestingheriți acest stil, în care nu există o cale de mijloc: fie ești pregătit fizic, tehnic, mental și logistic să-ți asumi nivelul de risc pe care îl presupune parcurgerea traseului, fie renunți la ascensiune (în ideea că orgoliul rănit se reface mai repede decât oasele rupte).

În 2012 U.I.A.A. a emis un document prin care avertizează asupra necesitații ca stânca adecvată cățărării curate să fie păstrată în starea ei naturală, susținând totodată diversitatea stilurilor de cățărare:

UIAA Policy on the Preservation of Natural Rock for Adventure Climbing (PDF, eng. - 757 kB)

Cu toate acestea, prin traseele considerate „de trad” sau „de aventură” există destule pitoane și ancore chimice sau mecanice care nu erau neapărat necesare, dar care fie au fost montate la premieră, fie au fost adăugate în ascensiunile sau „reparațiile” ulterioare, iar acestea sunt folosite frecvent de cățărători pentru asigurare și/sau pentru regrupare.

Din acest motiv, am considerat că este necesar ca acest manual să conțină și un capitol dedicat protecțiilor fixe întâlnite în aceste trasee. Totuși, nu am furnizat aici informații despre baterea corectă a pitoanelor sau despre montarea ancorelor mecanice sau chimice, ci mai curând am formulat argumente împotriva folosirii acestor tipuri de protecții în traseele în care pot fi folosite protecții mobile.


Acest site, care în ultimii ani a găzduit forma online (gratuită) a manualului tipărit, va funcționa temporar într-un format redus, destinat promovării cărții, pentru a le da cititorilor o idee despre structura și conținutul acesteia.

Informații despre carte și un formular pentru comenzi pot fi găsite în pagina Comenzi pentru carte.

Câteva articole extrase din manual au fost publicate în blogul meu despre Cățărarea curată.