Manual de cățărare tradițională

Parcurgerea traseelor de cățărare tradițională

Cuprinsul capitolului

Exigențele cățărării tradiționale sunt mult mai complexe decât cele ale escaladei sportive, în care traseele sunt deja echipate cu protecții permanente solide și ușor de asigurat, care trasează ruta de urmat.

Înainte de a te angaja într-o ascensiune "trad", este necesar să determini linia pe care te vei cățăra și să obții toate informațiile posibile despre aceasta, apoi, în funcție de particularitățile traseului ales, trebuie să faci o alegere judicioasă a echipamentului necesar pentru ascensiune: corzi, protecții, bucle de asigurare, materiale pentru amenajarea regrupărilor și a ancorelor de rapel.

În timp ce te cațeri, ai nevoie să descoperi posibilitățile de asigurare, iar pentru aceasta trebuie să fii capabil să distingi fisurile care au forme, direcții și dimensiuni adecvate acestui scop și să apreciezi cât de solidă este stânca. Pentru a monta protecții sigure, este necesar să poți anticipa mărimile și direcțiile forțele care pot apărea în sistemul de asigurare, trebuie să știi ce modele și dimensiuni de protecții poți să folosești în condițiile respective și cum să le montezi corect. De asemenea, trebuie să fii capabil să stabilești cel mai convenabil traseu al corzilor și în funcție de acesta să alegi lungimile optime ale buclelor de asigurare.

În traseele de mai multe lungimi de coardă ai nevoie să știi cum să construiești ancore de regrupare sigure, care să reziste tuturor solicitărilor posibile, iar la terminarea ascensiunii, echipa trebuie să fie capabilă să coboare prin mijloace proprii înapoi la baza traseului.

Indiferent la care capăt al corzii te afli, pe parcursul cățărării este necesar să evaluezi riscurile în mod obiectiv și să-ți asumi pe deplin responsabilitatea pentru deciziile luate. Pentru aceasta, trebuie să prevezi efectele acțiunilor tale și să iei toate măsurile necesare pentru ca niciun eveniment, oricât de improbabil ar fi el, să nu aibă consecințe grave pentru tine și/sau pentru coechipierul tău.


Pregătirea ascensiunii

Sunt multe feluri în care poți ajunge să vrei să urci un anumit traseu: o fotografie care te-a făcut să visezi, recomandarea unui prieten, descrierea pe care ai citit-o într-un ghid, provocarea unei linii logice pe care ai văzut-o pe un perete de stâncă... Odată luată, hotarârea de a parcurge traseul respectiv devine factorul declanșator al unei etape foarte importante: pregătirea ascensiunii.

Localizarea traseului

Pentru început, ai nevoie să aduni informații despre accesul la peretele respectiv: puncte de plecare, poteci existente, eventuale marcaje - oficiale sau cu "momâi" (mici grămezi ordonate de pietre, construite pentru a marca poteca), anumite elemente de pe teren care pot facilita orientarea etc. Aceste informații influențează și alegerea echipamentului necesar pentru acces. Vei folosi bocanci pe care pot fi montați colțarii pentru traversarea unui ghețar sau pentru urcarea unui vâlcel înzăpezit sau doar pantofi de sport pentru mersul pe potecă? Echipamentul trebuie cărat într-un rucsac sau vei lega corzile în spate și vei duce "fiarele" pe ham? Este nevoie de asigurare pe anumite porțiuni abrupte sau accesul este doar o plimbare ușoară?

Următorul pas este să obții informațiile necesare pentru găsirea intrării în traseu: repere ușor de identificat, eventuale semne sau inscripții, forme de relief evidente ale stâncii etc. De asemenea, trebuie să afli orientarea peretelui, care îți va da indicii despre câte ore cu umbră sau cu soare vei avea peste zi (și implicit despre temperaturi), în funcție de care vei alege ce fel de îmbrăcăminte vei folosi în traseu. (Desigur, pentru aceste informații trebuie verificată și prognoza meteo).

Alte informații utile pe care trebuie să le aduni înainte de ascensiune sunt cele legate de coborârea de la sfârșitul ascensiunii (descrierea potecii de retragere, linii de rapel echipate etc.) și de posibilitățile pentru o eventuală retragere forțată din traseu (traseele alăturate, brâne pe care poți traversa etc.).

Linia traseului

Traseele pentru parcurgerea cărora se folosesc exclusiv protecții mobile nu sunt marcate în niciun fel pe teren, ceea ce înseamnă că te vei cățăra pe stâncă naturală, care nu poartă urmele altor ascensiuni care să-ți ofere indicii în privința direcțiilor de înaintare. Totuși, având în vedere caracteristicile stilului tradițional, traseele respective nu sunt chiar atât de greu de identificat, pentru că de regulă liniile lor sunt dictate de posibilitățile de asigurare pe care le oferă stânca, motiv pentru care acestea urmează frecvent sisteme de fisuri mai mult sau mai puțin continue, care pot fi folosite atât pentru montarea protecțiilor cât și pentru înaintare.

Pentru determinarea liniei pe care te vei cățăra, trebuie să descoperi și să analizezi variantele posibile, iar dintre acestea vei alege parcursul pe care îl vei urma, folosind de multe ori același tip de judecată ca pentru o ascensiune în premieră, chiar dacă traseul a mai fost urcat și de alți cățărători.

(Chiar și în traseele "hibride", în care pe alocuri există protecții fixe care trasează într-o oarecare măsură linia de urmat, trebuie să fii atent la posibilele continuări mai puțin evidente ale traseului: traversări, bifurcații de variante înșelătoare, pasaje ascunse "după colț", intersecții cu alte trasee etc.).


Topo traseu

Pregătirea pentru ascensiunea propriu-zisă începe de regulă prin obținerea de informații despre linia respectivă din diferite surse: topo-uri cu descrieri și schițe (cum este cea din imagine), relatări ale altor cățărători, fotografii etc. (Desigur, dacă vrei să faci o ascensiune la vedere, trebuie să eviți informațiile "interzise", cum ar fi povestirile despre mișcări și protecții sau filmele celor care au urcat traseul).

Următoarea etapă este recunoașterea vizuală a traseului. Pentru început, caută o poziție din care se vede cât mai mult din peretele respectiv și să încearcă să determini linia pe care vrei să o parcurgi, fie identificând pasajele despre care ai obținut deja informații în faza de documentare, fie cautând succesiunile logice de elemente care să-ți ofere posibilități pentru înaintare și pentru asigurare (fisuri continue, diedre, muchii evidente etc.), dacă te pregătești pentru o premieră.

În continuare, vei studia linia aleasă pentru a obține cât mai multe detalii despre pasajele de cățărare și despre posibilitățile de asigurare. În această etapă (în care un binoclu s-ar putea dovedi foarte util...), trebuie să descoperi variantele posibile ale traseului, eventualele traversări, discontinuitățile sistemelor de fisuri, pozițiile cele mai bune pentru montarea protecțiilor și pentru odihnă sau porțiunile care nu oferă posibilități de asigurare (run-out).

De asemenea, trebuie să încerci să găsești orice amănunte care ți-ar putea fi folositoare pentru orientare și pe care s-ar putea să fie imposibil să le vezi din traseu, în timpul cățărării: posibilități de asigurare aflate "după colț", eventuale prize ascunse, traversarea care face legătura dintre două fisuri distanțate etc.

Tot acum, trebuie să identifici eventualele pericole obiective aflate pe linia traseului (zone în care stânca pare friabilă, bolovani care ar putea fi instabili etc.) și să găsești modalități pentru evitarea acestora sau pentru diminuarea pericolului (de exemplu, devierea traseului pentru a ocoli o porțiune friabilă sau scurtarea unei lungimi de coardă pentru ca regruparea aflată într-o zonă expusă căderilor de pietre să fie făcută la adăpostul unei surplombe).

Pentru traseele de mai multe lungimi de coardă, toate informațiile despre traseu și eventual despre acces și retragere pot fi marcate pe o schiță sau pe o fotografie a peretelui, pe care o poți folosi pentru orientare în timpul ascensiunii. De asemenea, poți păstra în aparatul de fotografiat sau în telefon o fotografie a paginii cu traseul din topo-ul tipărit și una a peretelui (pe care o poți face în faza de identificare a liniei). Aceste fotografii, mărite cu ajutorul funcției zoom, te pot ajuta să identifici detalii ale traseului pe parcursul ascensiunii.

Cu toate că informațiile despre traseu sunt foarte importante pentru planificarea ascensiunii, trebuie totuși să eviți ca pe baza lor să-ți faci un plan prea rigid, pe care să încerci să-l aplici cu orice preț, pentru că pe parcursul cățărării vei avea nevoie să rămâi flexibil în privința variantelor posibile și să te adaptezi oricăror elemente noi care ar putea surveni: porțiuni ale traseului pe care nu le-ai observat de la sol, observații pe care le-ai interpretat greșit etc.

Alegerea echipamentului necesar

După ce ai studiat linia traseului, în funcție de caracteristicile observate, vei stabili tipul, numărul și mărimile protecțiilor de care ai nevoie pentru asigurări și pentru ancorele de regrupare, numărul de bucle de asigurare și lungimile lor și restul echipamentului de care vei avea nevoie pentru ascensiune. (Acest proces este explicat pe larg în capitolul "Echipamentul necesar").

Alegerea tipului de corzi - coardă simplă sau semicorzi - va fi influențată de sinuozitatea traseului, iar distanțele dintre pozițiile de regrupare observate vor determina lungimile acestora. De asemenea, tipul și lungimea corzilor pot fi impuse și de caracteristicile traseului de coborâre după terminarea ascensiunii sau de posibilitățile de retragere din traseu, care ar putea necesita rapeluri de o anumită lungime minimă.

Înainte de a începe ascensiunea, asigură-te ca echipa dispune de tot echipamentul necesar. Stabilește împreună cu ceilalți parteneri ce anume trebuie să aducă fiecare, iar dacă anumite piese de echipament nu sunt disponibile, încearcă să le împrumuți sau să le cumperi. Nu intra nepregătit în traseu în ideea că "mă descurc și așa", pentru că de multe ori, aceasta este o rețetă sigură pentru eșec.

Echipa de coardă

În final, după obținerea tuturor informațiilor posibile despre traseu și despre echipamentul necesar, trebuie să te asiguri că echipa de coardă are capacitatea de a se confrunta cu dificultățile ascensiunii. Pentru aceasta, este necesară o analiză obiectivă a nivelului de pregătire tehnică, fizică și mentală a cățărătorilor, pentru a aprecia dacă acesta este suficient pentru ascensiune și dacă echipa este capabilă să-și asume riscurile pe care le presupune parcurgerea liniei respective.

În mod ideal, toți partenerii de coardă ar trebui să aibă experiență similară în cățărarea pe trasee cu dificultatea și lungimea celui intenționat și pe tipul respectiv de stâncă, să fie competenți în folosirea echipamentului și a sistemelor utilizate pe parcurs și să aibă niveluri de motivație apropiate, astfel încât să se poată baza unul pe altul în rezolvarea oricăror probleme care ar putea apărea pe parcurs. De asemenea, pentru că fiecare cățărător are și puncte mai tari și puncte mai slabe, este de preferat ca aptitudinile membrilor echipei să se completeze reciproc, astfel încât acela dintre ei care stapânește cel mai bine anumite tehnici de cățărare să poată prelua conducerea atunci când acestea se dovedesc necesare pe parcurs.

Dacă abilitățile tuturor cățărătorilor sunt în concordanță cu dificultățile prognozate ale traseului, echipa poate decide să înceapă ascensiunea. Dacă cel puțin unul dintre coechipieri nu corespunde condițiilor de mai sus, parteneriatul are toate șansele să fie disfuncțional, ceea ce poate pune în pericol nu doar succesul ascensiunii, ci și pe participanți. În acest caz, ai de ales între amânarea proiectului care depășește posibilitățile echipei actuale și orientarea către un traseu mai potrivit cu nivelul actual de coeziune și de competență al echipei de coardă sau, admițând că omul-problemă nu ești chiar tu, să formezi o nouă echipă cu un alt cățărator care să se potrivească mai bine cu cerințele ascensiunii.


TOP

Factorul de cădere și forțele dinamice

Pentru a reuși să construiești un sistem de asigurare eficient pe măsură ce înaintezi pe traseu, ai nevoie să poți evalua în mod obiectiv riscurile pe care ți le asumi pe parcursul cățărării, iar pentru aceasta, trebuie să fii capabil să apreciezi mărimile forțelor care pot apărea în cazul opririi unei căderi și să identifici direcțiile din care aceste forțe pot acționa asupra asigurărilor și asupra ancorelor de regrupare.

Pentru aceasta, trebuie sa înțelegi legătura dintre înălțimea căderii și forțele dinamice generate și felul în care acestea sunt amortizate prin contribuția diferitelor componente ale sistemului. Aceste elemente au o mare importanță pentru determinarea tipurilor și orientărilor protecțiilor folosite și a felului în care asigurările vor fi distribuite pe parcursul lungimii de coardă.

Factorul de cădere F este un indicator teoretic al severității unei căderi și se definește ca raportul dintre înălțimea de cădere H (măsurată până în punctul în care începe să se întindă coarda) și lungimea L a porțiunii de coardă care amortizează căderea (coarda activă): F = H / L

Factorul de cadere

În cățărare, cele mai mari solicitări posibile din sistemul de asigurare vor apărea în condițiile opririi unei căderi cu factor 2, care corespunde situației în care înălțimea de cădere este de două ori mai mare decât lungimea corzii desfășurate (diagrama din stânga imaginii alăturate). În mod evident, acest fel de cădere poate surveni doar în traseele de mai multe lungimi de coardă, atunci când forțele dinamice generate prin oprirea căderii capului de coardă sunt preluate direct de ancora de regrupare în care este asigurat secundul, fără să existe asigurări intermediare.

Odată cu înaintarea pe parcursul unei lungimi de coardă, factorul de cădere potențial - și implicit forțele dinamice generate în cazul unei eventuale căderi - se micșorează progresiv datorită montării asigurărilor intermediare care limitează înălțimea de cădere, în timp ce lungimea corzii de asigurare dintre secund și capul de coardă va crește (în diagrama din dreapta este un exemplu de cădere cu factor 1).

Menținerea factorului de cădere (și implicit a forțelor dinamice potențiale) la un nivel rezonabil prin montarea asigurărilor la distanțe corespunzătoare pe parcursul ascensiunii trebuie să fie o preocupare permanentă a capului de coardă.

Totuși, factorul de cădere nu furnizează prea multe informații despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în timpul căderii (motiv pentru care l-am definit ca "indicator teoretic"), ci este doar o apreciere globală a severității căderii respective, care nu dă decât o idee vagă despre consecințele posibile ale acesteia.

De fapt, două căderi care au același factor dar au înălțimi diferite vor avea efecte diferite. De exemplu, comparând o cădere de 5 m cu 10 m de coardă desfășurată și una de 10 m amortizată de 20 m de coardă (ambele căderi având factorul 0,5), forțele dinamice generate vor fi similare, dar căderea mai lungă va dura mai mult, iar pe parcursul ei se va atinge o viteză mai mare. Din această cauză, cantitatea de energie care trebuie să fie disipată pentru oprirea căderii va crește și ea, ceea ce înseamnă că alungirea dinamică a corzii (care se adaugă la înălțimea de cădere) se va mări. În aceste condiții, în cazul căderii mai lungi vor crește semnificativ atât pericolul de lovire de un obstacol în timpul căderii, cât și gravitatea consecințelor unei asemenea lovituri.

Atunci când apreciezi factorul de cădere, trebuie să fii conștient că mărimea forțelor dinamice generate este influențată și de alte variabile din sistem, care sunt greu de luat în calcul. De exemplu, forțele de frecare care apar la contactul cu stânca sau cu carabinierele protecțiilor împiedică întinderea elastică a corzii, ceea ce este echivalent cu o micșorare a lungimii porțiunii active (cea care amortizează căderea) și implicit cu o mărire a factorului de cădere efectiv, iar aceasta are ca rezultat creșterea forțelor dinamice din sistem.

Una dintre situațiile în care poate apărea acest efect este cea în care o asigurare este montată sub un tavan fără o extensie de lungime adecvată, iar coarda se freacă de buza tavanului. Amortizarea unei eventuale căderi într-o asigurare plasată mai sus s-ar face practic numai pe lungimea de coardă dintre buza tavanului și capul de coardă, în timp ce contribuția restului corzii va fi drastic micșorată datorită forțelor de frecare generate la contactul cu stânca. În acest caz, factorul de cădere efectiv poate fi mult mai mare decât cel teoretic.


TOP

Montarea asigurărilor

Termenul "asigurare" se referă la protecția (naturală, fixă sau mobilă) prin carabiniera căreia a fost trecută coarda de asigurare, aceasta dobândind astfel rolul de a opri o eventuală cădere a cățărătorului asigurat.

Spre deosebire de escalada sportivă, unde traseele sunt deja echipate cu protecții permanente, poziționate astfel încât să poată fi asigurate cu usurință, în cățărarea tradițională capul de coardă trebuie să-și monteze el însuși asigurările pe măsură ce se cațără, iar montarea unei asigurări cu protecții mobile implică două acțiuni distincte: montarea protecției și prinderea corzii de asigurare de aceasta prin intermediul unei carabiniere sau a unei extensii de lungime adecvată.

Montarea corectă a protecțiilor mobile

Realizarea unor asigurări solide presupune o cunoaștere temeinică a caracteristicilor mecanice și funcționale ale protecțiilor mobile folosite, a domeniilor lor de utilizare și a limitelor acestora, precum și a regulilor de montare corectă specifice fiecărei protecții, care de obicei sunt documentate pe larg de către fabricant în instrucțiunile de folosire care însoțesc produsele comercializate.

De asemenea, trebuie să respecți următoarele reguli generale, care se referă la montarea tuturor protecțiilor, indiferent de tipul sau de modelul acestora:


Pentru a respecta toate condițiile de mai sus, este necesar să poți verifica vizual toate etapele procesului de identificare a amplasamentului și de montare și asigurare a protecției. O protecție al cărei amplasament nu poate fi inspectat este nesigură, iar o asemenea protecție este practic inutilă, pentru că atunci când te cațeri deasupra ei fără să fii convins că va fi capabilă să oprească o cădere, va trebui să te comporți ca și cum protecția respectivă nu ar exista.

Primul element pe care trebuie să-l urmărești este calitatea stâncii din jurul fisurii, asigurându-te că nu există bolovani sau lespezi pe care protecția le-ar putea disloca. În continuare, trebuie să analizezi forma fisurii, încercând să identifici zonele în care ai putea monta protecții: îngustări vizibile, în care s-ar putea potrivi protecții pasive sau zone cu pereți (aproape) paraleli între care ai putea să montezi protecții active sau came.

Pentru porțiunile cele mai promițătoare, trebuie să verifici pereții fisurii, ale căror suprafețe trebuie să fie solide, lipsite de "defecte" (fisuri, cristale, dezagregări etc.), curate și uscate. Pentru această verificare este bine să folosești și degetele, cu care poți simți cât de curate sunt suprafețele, variațiile de secțiune sau relieful pereților fisurii.

Odată ce ai descoperit amplasamentul cel mai bun și te-ai asigurat că îndeplinește toate condițiile necesare, urmează montarea protecției. În funcție de caracteristicile fisurii, vei alege tipul și mărimea protecției adecvate, pe care o vei poziționa încercând să exploatezi cât mai bine morfologia amplasamentului.

Catarare traditionala

În timpul cățărării, dacă trebuie să montezi o protecție dintr-o poziție dificilă, fiecare încercare nereușită de a găsi modelul potrivit și mărimea necesară pentru fisura respectivă îți va risipi energia și îți va crește exponențial șansele de a cădea înainte de a reuși să asiguri.

Chiar dacă ai o poziție comodă, care îți permite să încerci mai multe modele și mărimi de protecții până când o găsești pe cea bună, întârzierile datorate ezitărilor tale pot prelungi foarte mult durata ascensiunii.

Din această cauză, pentru a reduce numărul de încercări pentru găsirea protecției adecvate, trebuie să știi exact ce protecții pot fi folosite pentru diferitele forme și dimensiuni de fisuri.

Pentru aceasta, trebuie să faci diferite asocieri între forma și dimensiunea fisurii (pe care le poți aprecia vizual sau în funcție de felul în care îți intră degetele sau mâna în fisură) și tipul, mărimea, forma și/sau culoarea protecției care poate fi montată în locul respectiv.

(De exemplu, "dacă degetele intră în fisură până la a doua articulație și fisura se îngustează în jos, folosesc nuca albastră, numărul 8" sau "dacă pot să fac o cheie de palmă între pereții paraleli ai fisurii, folosesc friendul #2, care este cel galben").

Fixarea în memorie a acestor asocieri necesită exercițiu, dar în final poți ajunge să ai nevoie doar de o privire sau de o cheie în fisură, după care să apuci fără ezitare de pe ham exact protecția cea mai potrivită pentru fisura respectivă.

Și în această etapă, este important să privești cu atenție în interiorul fisurii pentru a găsi locul în care protecția va avea contactul optim cu pereții acesteia. Trebuie să identifici relieful subtil al pereților (adâncituri, proeminențe, ondulări ale suprafețelor etc.) pe care să le folosești pentru a obține stabilitatea protecției respective. De exemplu, vei încerca să plasezi un friend astfel încât o pereche de came să se afle în ușoara concavitate pe care ai observat-o pe un perete al fisurii, în dreptul unei suprafețe plane de pe celalalt perete sau vei alege să montezi un hex în zona în care fisura se îngustează aproape imperceptibil, oferind un reazem pentru producerea efectului de camă.

Pentru orientarea protecției pe direcția încărcărilor va trebui din nou să privești în jur, pentru a identifica direcția traseului, direcția corzii, relieful stâncii, pasajele în care ar fi mai probabil să cazi și alte asemenea indicii care să te ajute să determini poziția corectă a protecției.

Extinderea protecțiilor

În cățărarea tradițională, posibilitățile de montare a protecțiilor se găsesc de multe ori la o oarecare distanță în lateral față de direcția de înaintare. Dacă traseul corzii ar urma întocmai dispunerea în zig-zag a asigurărilor, schimbările de direcție care ar apărea în dreptul acestora ar putea genera solicitări periculoase asupra elementelor sistemului de asigurare.

Din această cauză, pe măsură ce înaintează, capul de coardă trebuie să extindă protecțiile cu bucle de lungimi adecvate, astfel încât traseul fiecărei corzi să fie cât mai direct, în scopul eliminării (sau măcar al reducerii) forțelor nedorite din sistem:

În cazul în care extinderea protecției nu este posibilă sau nu este indicată (de exemplu în cazul în care creșterea înălțimii de cădere produsă de extensie ar induce pericolul lovirii de un obstacol), se poate aplica o metodă pe care americanii o numesc back-cleaning (ceea ce ar însemna "recuperarea din urmă"): capul de coardă folosește o buclă scurtă pentru asigurarea pasajului periculos, apoi, după ce montează următoarele asigurări (solide!), coboară și demontează complet asigurarea respectivă sau doar extinde protecția cu o buclă mai lungă, dacă asigurarea i se pare necesară în continuare.

Revolver Pentru reducerea forțelor de frecare acolo unde nu pot fi evitate schimbările de direcție ale corzii sau pentru a evita extinderea exagerată a protecțiilor aflate la schimbările radicale de direcție, se pot folosi bucle mai scurte (20~30 cm) echipate cu câte o carabinieră DMM Revolver, care are un scripete încorporat (imaginea alăturată).

Unul dintre cazurile în care ar trebui să fie folosită o asemenea buclă este atunci când secundul nu poate fila de la baza stâncii, iar coarda face un unghi spre exterior în dreptul primei protecții (care trebuie să fie multidirecțională !). În mod evident, în această situație, cu cât bucla de asigurare este mai lungă, cu atât crește pericolul de cădere la sol a capului de coardă.

De asemenea, montarea de bucle cu carabiniere Revolver la ambele capete ale unei traversări ceva mai lungi ajută la micșorarea frecărilor, în condițiile în care nicio extensie de lungime rezonabilă n-ar fi suficientă pentru a compensa schimbarea de direcție a corzii.

Cel mai frecvent, pentru extinderea protecțiilor se folosesc bucle "expres" de 25-30 cm și anouri de 60 cm și de 120 cm, echipate cu una sau cu două carabiniere, care se aleg în funcție de condițiile specifice ale fiecărei asigurări, dar ținând cont de configurația întregului sistem de protecție în care se integrează acestea.

Pentru a stabili ce lungime trebuie să aibă bucla de asigurare pentru o anumită protecție, trebuie să identifici poziția ultimei asigurări montate și să anticipezi poziția în care o vei monta pe următoarea (adică să afli de unde vine coarda și încotro se va duce). În continuare, trebuie să apreciezi distanța la care se află protecția pe care trebuie să o extinzi față de linia dreaptă care unește cele două asigurări, iar lungimea buclei va fi aleasă în consecință, astfel încât să elimini eventuala schimbare de direcție a corzii indusă de asigurarea respectivă.

Folosirea corzilor simple Folosirea corzilor duble
Extinderea protecțiilor pentru asigurarea unui traseu cât mai rectiliniu al corzilor simple și al semicorzilor

Atunci când apreciezi traseul corzii, trebuie să realizezi că evoluezi într-un spațiu tridimensional, iar schimbările de direcție nu apar doar în planul stâncii (stânga-dreapta), ci pot apărea și în planul perpendicular pe aceasta (față-spate), de exemplu la trecerea peste un tavan sau peste o prag orizontal.

Din această cauză, este necesar să extinzi cu o buclă mai lungă atât protecțiile montate sub surplombe sau tavane, cât și pe cele montate imediat după trecerea unui prag, pentru a preveni frecarea corzii pe buza surplombei sau pe marginea pragului respectiv. De asemenea, dacă asigurarea este montată imediat deasupra unui prag, este important ca extensia să fie suficient de lungă, astfel încât carabiniera prin care este trecută coarda să atârne liber, în afara pragului. (În acest caz, trebuie să ții cont de faptul că încărcările suportate de asigurarea respectivă vor fi direcționate către marginea pragului și să orientezi protecția în consecință).

Atunci când extinzi o protecție care este deja prevăzută cu o carabinieră (de exemplu, un friend sau un hex), poți folosi unul dintre cele câteva anouri echipate cu câte o singură carabinieră pe care este bine să le porți în bandulieră pentru asemenea cazuri (sau pentru asigurarea protecțiilor naturale: clepsidre, copaci etc.). În acest caz, anoul se prinde în carabiniera protecției, iar coarda se asigură în carabiniera anoului.

Dacă folosești o buclă expres, aceasta va fi prinsă sub carabiniera cu care este echipată protecția respectivă, pe partea mai apropiată de stâncă. Deși unii cățărători preferă să recupereze carabiniera protecției, este de preferat ca aceasta să rămâna la locul ei, pentru că secundul va avea nevoie de ea pentru a prinde pe ham piesa respectivă după ce o recuperează.

Strategii de asigurare pe parcursul cățărării

Montarea asigurărilor necesită atenție și consumă timp și energie, dar aceasta este o componentă importantă a cățărării tradiționale, care constituie - pe lângă problemele pe care le pune depășirea obstacolelor din traseu - o clasă aparte de probleme pe care cățărătorul le are de rezolvat pe parcursul ascensiunii.

În principiu, asigurările au rolul de a limita consecințele căderilor în coardă și se amplasează acolo unde simți nevoia să fii protejat, în general înaintea pasajelor mai dificile (în care este mai probabil să cazi) sau pentru reducerea înălțimii potențiale de cădere pe parcursul lungimii de coardă. Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că asigurările pe care le montezi nu funcționează în mod independent, ci trebuie să se integreze în sistemul de asigurare pe care îl construiești pe măsură ce înaintezi.

Pentru ca acest sistem să fie cât mai eficient și pentru ca elaborarea lui să consume o proporție cât mai mică din resursele necesare pentru cățărarea propriu-zisă, trebuie ca pe măsură ce te cațeri să anticipezi direcția și dificultatea pasajului următor și în funcție de acestea să apreciezi nivelul de protecție de care ai nevoie pentru parcurgerea lui, apoi să descoperi și să exploatezi în mod optim posibilitățile de asigurare pe care ți le oferă stânca și echipamentul de care dispui și să cauți modalități prin care să-ți economisești energia consumată în procesul de construire a sistemului de asigurare.

Pentru a îndeplini aceste cerințe, trebuie să-ți stabilești strategii de asigurare care să țină cont de condițiile specifice întâlnite în traseu:


TOP

Asigurări speciale

Asigurarea "de factor"

La începutul unei noi lungimi de coardă, de la plecarea din regrupare a capului de coardă și până în momentul în care acesta montează prima asigurare, factorul unei eventuale căderi în coardă este 2 (înălțimea de cădere potențială este de două ori mai mare decât lungimea corzii desfășurate). În aceste condiții, siguranța întregii echipe depinde doar de ancora din regrupare, care ar prelua direct forțele dinamice foarte mari generate într-o asemenea cădere.

Pentru a ieși cât mai repede din această situație periculoasă, capul de coardă trebuie să monteze o asigurare solidă imediat după plecarea din regrupare (în jargonul cățărătorilor, acestă asigurare este numită "de factor"). Următoarele câteva asigurări vor fi amplasate la distanțe mai mici, în scopul păstrării factorului de cădere potențial la un nivel cât mai redus, astfel încât să se limiteze forțele dinamice care acționează asupra ancorei și asupra protecțiilor în cazul unei căderi.

Folosirea punctului principal al ancorei sau a uneia dintre protecțiile primare ale acesteia ca o primă asigurare a următoarei lungimi de coardă este discutabilă (deși este recomandată de mulți cățărători experimentați), pentru că în eventualitatea căderii capului înainte ca acesta să apuce să monteze o altă asigurare, solicitările asupra ancorei se măresc considerabil datorită efectului de scripete. Mai mult, în acest caz șocul din coardă l-ar proiecta brusc pe secund spre ancora de regrupare, ceea ce ar putea produce accidentarea lui și/sau pierderea controlului asupra corzii de asigurare.


În situația în care la începutul unei lungimi de coardă nu există posibilități de asigurare, o soluție ar fi ca înainte de a regrupa, capul de coardă să mai urce câțiva metri pe lungimea următoare, până când găsește posibilitatea de a monta o protecție solidă, profitând astfel de un factor de cădere potențial destul de redus, pentru că beneficiază de mai multă coardă desfășurată în sistem. După asigurarea acestei protecții, capul se va descățăra înapoi în poziția de regrupare unde va construi ancora. În acest fel, capul de coardă de pe următoarea lungime va putea parcurge distanța până la prima asigurare fiind asigurat "de sus", ceea ce elimină pericolul unei căderi cu factor 2.

Asigurări multidirecționale

Schimbarea directiei solicitarilor asupra asigurarii

Direcțiile forțelor care acționează asupra unei asigurări se pot modifica pe parcursul cățărării. Aceste situații trebuie să fie identificate de capul de coardă, care trebuie să ia anumite măsuri în privința stabilității protecțiilor din secțiunile respective.

Una dintre aceste situații apare atunci când traseul are linie oblică sau are pasaje de traversare. În acest caz, atât căderea capului de coardă, cât și cea a secundului vor genera forțe dinamice similare, dar acestea vor fi aplicate în direcții diferite (săgețile roșii din diagrama alăturată indică direcțiile solicitărilor în cele două cazuri).

Smulgerea in cascada a protectiilor

O atenție deosebită trebuie acordată asigurărilor aflate la începutul traseului. Dacă în prima lungime secundul nu poate fila corzile direct de la baza traseului și se va plasa undeva mai departe de perete, coarda va face un unghi în dreptul primei asigurări (notata cu "1" în imaginea din stânga).

În cazul căderii capului de coardă, aceasta schimbare de direcție a corzii va produce tracționarea protecției respective spre exterior. Cedarea primei asigurări ar putea avea ca efect solicitarea spre exterior a protecțiilor următoare și smulgerea acestora "în cascadă", de jos în sus, în ordinea 1-2-3, putându-se ajunge în final la situația din diagrama din dreapta, care în mod evident este deosebit de periculoasă pentru capul de coardă.

O situație similară, în care se poate produce smulgerea din fisură a protecțiilor, poate apărea și în cazul în care anumite schimbări de direcție a corzii nu pot fi eliminate prin extinderea cu o buclă mai lungă a asigurării respective (de exemplu la capetele traversărilor).

Nuci nontate in opozitie

În toate situațiile enumerate mai sus, asigurările care în cazul unei căderi ar putea fi solicitate la tracțiune spre exterior, în sensul smulgerii din fisură a protecțiilor, trebuie să fie multidirecționale.

Aceasta înseamnă că asigurările trebuie să reziste și în jos (în cazul căderii de deasupra lor) și la solicitările spre exterior sau în lateral produse de acțiunea corzii în cazul unei căderi a capului de coardă mai sus, pe parcursul lungimii respective.

Pentru a obține o asigurare multidirecțională, se pot folosi două protecții montate în opoziție și tensionate una către cealaltă (de exemplu, cu un anou, folosind noduri cabestan, ca în imaginea din dreapta). La nevoie, un singur friend ar putea îndeplini parțial acest rol datorită capacității lui de a pivota în fisură, orientându-se astfel în direcția solicitărilor, dar apare riscul ca acesta să "pășească" prin fisură datorită mișcărilor corzii și să-și piardă stabilitatea.

Asigurările marginale (cu rezistență îndoielnică)

Mulți cățărători cred că în traseele "cu mobile" capul de coardă nu trebuie să cadă, dar practica arată că la fel ca în toate celelalte stiluri de cățărare, căderile pot surveni și în cățărarea tradițională. Din această cauză, toate asigurările din traseu ar trebui să fie capabile să oprească o cădere în coardă, nu doar să ofere un oarecare confort psihic "pentru că oricum n-o să cad".

Totuși, mai devreme sau mai târziu, orice cățărător ajunge în situația în care să fie nevoit să folosească asigurări cu rezistență îndoielnică, iar în acest caz, trebuie să fie capabil să aplice niște tehnici și strategii prin care aceste asigurări marginale să devină cât mai eficiente cu putință.

În principiu, cele două cauze care pot face ca rezistența unei asigurări să fie insuficientă (excluzând "erorile de pilotaj") sunt:

În condițiile în care protecțiile și/sau stâncă sunt de calitate dubioasă, soluția aplicată de cele mai multe ori pentru realizarea unei asigurări cât mai eficiente este una "de bun simț": montarea mai multor protecții care să conlucreze, în speranța că prin cumularea contribuțiilor lor la rezistența asigurării respective, aceasta va face față solicitărilor.

Pentru că protecțiile care pot fi montate în amplasamentul respectiv au rezistență mică, ai interesul ca forțele care acționează asupra asigurării să fie distribuite cât mai egal între ele, pentru a limita încărcările individuale. In acest caz, metoda cea mai potrivită este egalizarea dinamică a protecțiilor folosind un anou cu un "X glisant" (imaginea de mai jos). (Egalizarea statică este indicată doar în cazul în care fiecare dintre protecții ar fi capabilă să preia integral solicitările, rolul protecțiilor suplimentare fiind doar să ofere redundanță, deci trebuie să fie evitată în cazul folosirii de protecții cu rezistență mică și/sau montate în rocă slabă).

X glisant

Pentru diminuarea frecărilor care pot apărea între chingă și carabinieră, care pot micșora eficiența egalizării, este de preferat să folosești un anou cât mai subțire din chingă Dyneema, iar asigurarea se va face folosind o carabinieră largă, care să alunece mai ușor pe chingi.

Dacă poziția îți permite, este de preferat să reduci extensia care se poate produce în cazul cedării uneia dintre protecții făcând un nod simplu "de limitare" pe brațul cel mai lung al anoului. De asemenea, pentru a crește șansele asigurării de a opri o cădere, este bine să încerci să montezi protecțiile în fisuri diferite, astfel încât dacă se sparge stânca, să nu cedeze întreaga asigurare.

O soluție mai rapidă pentru egalizarea a două protecții apropiate ar fi să o asiguri pe fiecare dintre ele cu câte una dintre semicorzi, iar dacă folosești o coardă simplă, să le asiguri pe amândouă cu bucle de lungime corespunzătoare în așa fel încât carabinierele pentru coardă să se afle cam la același nivel. În acest fel, există mai multe șanse ca în cazul unei căderi, solicitările asupra protecțiilor să fie cât de cât distribuite între acestea sau ca în cazul cedării uneia dintre protecții, căderea să fie oprită de cea rămasă.


O altă metodă care poate fi aplicată pentru creșterea siguranței unei asigurări îndoielnice este reducerea solicitărilor care pot acționa asupra acesteia prin introducerea în sistem a unor elemente care să acționeze ca disipatoare de energie.

Astfel, dacă într-un pasaj nu există condiții pentru montarea de asigurări solide, ci numai amplasamente pentru protecții cu rezistență mecanică mică (5-8 kN) sau protecții naturale care nu-ți inspiră încredere (arbuști subțiri, clepsidre firave etc.), acestea pot fi asigurate cu un atenuator de șoc care va consuma o parte din energia căderii capului de coardă, reducând astfel forța maximă din sistem.

Atenuatoare de socAtenuatoare de soc Kisa

Atenuatoarele disponibile pe piață sunt de două tipuri: cele de unică folosință, care funcționează prin ruperea graduală (începând de la o forță de 2-3 kN) a unor șiruri de cusături (în imaginea din stânga sunt două modele: Yates Screamer și Petzl Nitro) și cele refolosibile, la care disiparea energiei se face prin alunecarea unei bucăți de coardă sau de chingă prin orificiile unui dispozitiv metalic (de exemplu, Kong Kissa din imaginea din dreapta).

Folosirea unui asemenea atenuator este recomandată și pentru asigurările de la începutul lungimii de coardă, zonă în care factorul de cădere are valori mari, ceea ce implică solicitări dinamice mai însemnate.

Totuși, este bine de știut că un atenuator disipează o cantitate fixă de energie (calculată ca produsul dintre forța la care se inițiază acțiunea acestuia și deplasarea pe care o produce) și nu o anumită proporție din energia totală, cum afirmă unii fabricanți. Din această cauză, unele teste făcute de Clubul Alpin Italian în situații reale pe stâncă au arătat că atenuatoarele de șoc ar fi mai eficiente în cazul căderilor scurte, survenite către finalul lungimii de coardă, unde factorul de cădere este mic, iar testele de laborator ale firmei americane Black Diamond au arătat un efect similar (dar reducerea există totuși!).

Prin urmare, dacă ai asigurat o protecție dubioasă prin intermediul unui "shock absorber" și pe parcursul următorilor câțiva metri nu găsești o posibilitate de asigurare mai solidă, va trebui să fii conștient că ai intrat într-o situație periculoasă și ca trebuie să te cațeri în consecință (sau să iei în calcul posibilitatea unei retrageri...).


Chiar dacă dispui de toate materialele necesare, înainte de a construi o asigurare pe care știi că nu te poți baza prea mult, încearcă să-ți dai seama dacă nu te-ai putea dispensa de ea (mai ales dacă asigurarea precedentă este foarte solidă). În multe cazuri, energia consumată pentru montarea unei protecții nesatisfăcătoare ar putea fi folosită mai eficient pentru cățărarea în continuare până la o posibilitate de asigurare mai bună (cățărătorii americani spun "when in doubt, run it out"...).

Asigurări direcționale (devieri)

Pe parcursul cățărării pot apărea situații în care traseul corzilor parcurge zone periculoase (de exemplu, zone friabile în care există posibilitatea de dislocare a unor bolovani, muchii ascuțite care ar putea să taie coarda sau o fisură în care aceasta s-ar putea bloca). De cele mai multe ori, aceste probleme pot fi rezolvate prin devierea corzii prin montarea unei asigurări direcționale care să o dirijeze în afara zonei periculoase.

Alte soluții care sunt aplicate frecvent sunt: montarea unei protecții în fisura din buza unui tavan, astfel încât coarda să alunece pe aceasta în loc să se blocheze în fisură sau montarea de protecții mai dese acolo unde există pericolul de pendulare a cățărătorilor în zone în care coarda ar putea să se taie prin frecarea de muchiile ascuțite.

Asigurări pentru protejarea secundului

Pe parcursul cățărării, capul de coardă are libertatea de a-și alege nivelul de risc pe care este dispus să și-l asume, în timp ce secundul este nevoit să se confrunte cu riscurile pe care i le impune coechipierul său. Din aceasta cauză, capul de coardă are obligația morală de a face tot ce-i stă în putință pentru a-și proteja secundul.

Astfel, dacă înainte de un pasaj dificil al unei traversări ai montat o protecție, nu uita să montezi una (foarte solidă!) și imediat după trecerea pasajului, chiar dacă aceasta nu este necesară pentru capul de coardă, pentru a-i oferi siguranță secundului în cazul unei căderi pe porțiunea dificilă, micșorând astfel riscul ca acesta să penduleze către un obstacol din traseu (muchie, brână etc.).

Chiar și în cazul unei traversări ușoare, cum ar fi parcurgerea unei brâne către o regrupare laterală, capul de coardă trebuie să se gândească la siguranța secundului și să monteze asigurări la distanțe rezonabile pentru a nu-și obliga coechipierul să se confrunte cu perspectiva unui pendul înspăimântător în situația în care i s-ar rupe o priză, ar aluneca pe iarbă sau s-ar călca pe șireturi.

În situația în care după traversare traseul continuă vertical, iar pentru asigurare folosești o pereche de semicorzi, o soluție pe care am aplicat-o de multe ori pentru protejarea secundului ar fi ca după "crux-ul" traversării să asiguri doar una dintre corzi, urmând ca pe cealaltă să începi să o asiguri doar după ce ajungi la o oarecare înălțime deasupra traversării, astfel încât secundul să aibă asigurare "de sus" pe pasajul respectiv.

În situațiile în care secundul ar putea să penduleze în cazul unei căderi, trebuie să iei în calcul și riscul ca integritatea corzilor să fie afectată (de exemplu prin frecarea pe muchiile tăioase sau prin înțepenirea lor într-o fisură) și să montezi asigurări direcționale pentru a preveni acest lucru.


TOP

Recuperarea protecțiilor

Atunci când te cațeri ca secund, ești responsabil pentru recuperarea protecțiilor și buclelor montate de capul de coardă pe parcursul lungimii, iar misiunea ta este foarte importantă, pentru că echipamentul respectiv este necesar pentru continuarea traseului și este destul de costisitor (de cele mai multe ori pentru tine, pentru că va trebui să-l despăgubești pe proprietarul materialelor pe care le-ai lăsat în traseu sau pe care le-ai scăpat din mână sau va trebui să-ți cumperi altele, dacă acestea erau ale tale).

Extractorul de nuci

Extractorul (sau cheia) de nuci este o unealtă indispensabilă pentru recuperarea protecțiilor mobile. În forma lui cea mai simplă, extractorul este o lamă din oțel (sau din alte metale cu rezistență mare dar mai ușoare: titan, aliaje cu aluminiu etc.) care la un capăt are un cârlig cu o adâncitură în formă de V în partea frontală, iar la celalalt capăt este prevăzută cu o gaură pentru carabinieră.

Extractoare de nuci

Pe piață există multe modele de chei de nuci, mai simple sau mai complicate. În imaginea alăturată, sunt cinci modele diferite: de sus în jos, o cheie simplă, fabricată de C.A.M.P., două modele de la Wild Country, o cheie Metolius Freenut, care are încorporată o carabinieră pentru prinderea pe ham și o protecție pentru palmă și modelul Trango Shark, care este prevăzut cu o lamă rabatabilă zimțată pentru tăierea de chingi sau cordeline (bucle de rapel, asigurarea protecțiilor naturale etc.).

Principalele caracteristici pe care trebuie să le urmărești atunci când cumperi o cheie de nuci sunt forma (o terminație mai lată care să permită lovirea cu palma, un cârlig cât mai eficient, lamă curbată și cu lungime suficientă pentru a ajunge și la protecțiile montate mai adânc în fisuri) și rezistența (materialul din care este confecționată trebuie să reziste oricărui abuz fără să se îndoaie sau să se rupă).

Pentru a preveni pierderea lui, extractorul poate fi legat cu o buclă de cordelină subțire care se trece peste mână în timpul utilizării acestuia. De asemenea, prin intermediul acestei bucle, secundul poate să prindă extractorul cu o carabinieră pe coarda de asigurare din fața sa.

Deși unii cățărători consideră că extractorul de nuci îi este necesar doar secundului, acesta n-ar trebui să lipsească nici de pe hamul capului de coardă, care îl poate folosi pentru curățarea fisurilor, pentru tragerea anourilor prin clepsidre sau pe după pietrele încastrate sau pentru scoaterea unei protecții de care nu este satisfăcut și pe care vrea să o repoziționeze sau să o înlocuiască.

Strategii pentru recuperarea protecțiilor

Atunci când ajungi în apropierea unei asigurări, găsește-ți o poziție cât mai comodă, în care să poți sta mai mult timp fără să obosești, în care să-ți poți elibera cel puțin o mână și în care să poți vedea foarte bine amplasamentul protecției pe care trebuie să o recuperezi. În principiu, aceasta ar trebui să fie cam aceeași poziție pe care a avut-o capul de coardă atunci când a montat protecția.

Dacă în porțiunea respectivă a traseului nu poți sta pe prize în timpul recuperării protecției, nu ezita să te suspenzi cu un anou într-o alta protecție din apropiere (recuperarea materialelor este mai importantă decât "red-point-ul" tău cu asigurare de sus!). De asemenea, poți să-ți montezi într-o poziție adecvată una dintre protecțiile deja recuperate în care să te autoasiguri sau poți să-i ceri coechipierului să tensioneze coarda și să te susțină.

Pentru a elimina riscul de a scăpa din mână protecțiile în timpul demontării lor, acestea trebuie să rămână prinse de coardă cu carabinierele sau cu buclele lor de asigurare până când sunt eliberate din fisură, apoi sunt mutate pe bridele de echipament de pe ham sau pe bandulieră. (Excepție fac protecțiile a căror recuperare ar fi îngreunată de tracțiunea corzii, cum ar fi un friend montat la o schimbare de direcție, fără o extensie corespunzătoare.)

De regulă, o protecție va fi scoasă din fisură pe același traiect pe care a fost introdusă. Prin urmare, înainte de a începe recuperarea protecției, este necesar să-i analizezi cu atenție poziția și modul în care se realizează contactul ei cu pereții fisurii și să încerci să-ți dai seama în ce fel a fost montată. De exemplu, este posibil ca o nucă să fi fost manevrată pe un traseu destul de complicat prin interiorul fisurii până la porțiunea care oferea cele mai bune condiții pentru împănarea ei, o alta nucă ar fi putut fi introdusă pe latura scurtă, fiind apoi rotită cu 90 de grade și tracționată spre exterior pentru a se fixa transversal, iar un friend "greu de recuperat" ar fi putut fi introdus lateral și translatat prin fisură până în locul în care a fost montat.

Uneori se întâmplă totuși să întâlnești o protecție care nu se lasă scoasă din fisură. În aceste cazuri, trebuie să-ți păstrezi calmul și să ai răbdare, pentru că până la urmă, multe protecții care par iremediabil blocate pot fi recuperate dacă aplici un dram de inteligență și dacă ești suficient de perseverent (dar există și situații în care o nucă a fost înțepenită iremediabil din cauza unei căderi sau în care un friend prea mare a fost forțat într-o fisură prea mică de un cap de coardă panicat...).

Demontarea protecțiilor

Organizarea pe ham a echipamentului recuperat

Odată recuperate, protecțiile și buclele de asigurare trebuie să fie organizate pe bridele de echipament de pe ham sau pe bandulieră, astfel încât tranziția în regrupare să fie cât mai rapidă.

Dacă pe lungimea următoare vei fi cap de coardă, pe măsură ce recuperezi echipamentul, îl vei pune pe ham în același fel în care l-ai organiza în regrupare, atunci când te pregătești să te cațeri: nucile se scot de pe buclele de asigurare și se pun pe o carabinieră, friend-urile se pun în ordine, fiecare pe carabiniera proprie, buclele se grupează separat în funcție de lungime, iar buclele "de trad" de 60 cm care au fost extinse se triplează la loc.

Dacă pe lungimea următoare vei fi tot secund, vei organiza echipamentul pe ham într-o ordine care să faciliteze tranziția în regrupare. Pentru ca echipamentul să fie transferat într-un mod cât mai eficient capului de coardă, buclele recuperate și protecțiile echipate cu o carabiniera (hex-uri, friend-uri) pot fi grupate pe mărimi sau pe tipuri. Pentru aceasta, după ce pui o bucla de asigurare pe ham, pe următoarele patru le poți prinde de carabiniera acesteia, obținând un mănunchi de cinci bucle; la fel și pentru friend-uri sau hex-uri: pui unul pe ham, iar pe următoarele câteva le prinzi pe carabiniera acestuia.

Aceste mănunchiuri necesită o singură mișcare pentru a fi înmânate capului de coardă, în loc de patru-cinci mișcări în cazul pieselor separate (desigur, dacă scapi din mână o legătură de friend-uri sau de bucle, pierderea este mult mai mare, așa că dacă știi ca ai degetele prea rare, mai bine rămâi la metoda obișnuită, una-câte-una).

Dacă poziția din care recuperezi echipamentul nu îți permite să-l organizezi, trebuie să ai grijă ca acesta să nu-ți incomodeze mișcările până când ajungi într-o poziție mai confortabilă în care să îl poți redistribui. În acest caz, în loc să fie triplate, buclele de 60 cm pot fi trecute peste cap și peste un umăr, iar buclele "expres" trebuie să fie prinse pe ham cu carabiniera în care se afla protecția pe care ai demontat-o, astfel încât aceasta să nu atârne prea jos.

O altă soluție ar fi să folosești un anou de 60 cm purtat în bandulieră pe care să pui tot echipamentul recuperat. Odată ajuns în regrupare, poți să-i dai capului de coardă anoul cu echipamentul sau poți să-l prinzi cu o carabinieră undeva în ancoră, de unde coechipierul tău să-l poată lua piesă cu piesă.


TOP

Alegerea poziției regrupării

În traseele frecventate, locurile în care se poate regrupa sunt de obicei cunoscute și uneori (din păcate...) regrupările respective sunt chiar echipate cu protecții fixe, așa că alegerea unei poziții de regrupare nu constituie o problemă, dar chiar și în acest caz, cățărătorii au libertatea să-și stabilească propriile regrupări, în funcție de anumite condiții specifice: lungimea corzilor folosite, frecările din sistem, aglomerația din traseu etc.

În traseele parcurse în premieră sau în cele mai puțin frecventate, despre care se cunosc mai puține informații, capul de coardă va trebui să aleagă el însuși locul în care va regrupa, în funcție de cerințele pe care trebuie să le îndeplinească poziția respectivă.

Cea mai importantă condiție pe care trebuie să o satisfacă poziția unei regrupări este ca în locul respectiv să existe posibilități multiple pentru montarea de protecții mobile (rocă sănătoasă și fisuri cu deschideri și orientări adecvate) sau asigurări naturale (copaci, clepsidre etc.) care să permită construirea unei ancore de regrupare solide și sigure. De asemenea, este necesar ca punctul principal de asigurare al ancorei să poată fi poziționat la o înălțime convenabilă pentru asigurarea cățărătorilor.

Capul de coardă trebuie să urmărească și alte aspecte legate de sporirea confortului și/sau siguranței cățărătorilor, dar amplasamentele care să îndeplinească simultan toate condițiile de mai jos sunt destul de rare, așa că de cele mai multe ori, în privința acestora se va alege o soluție de compromis :


Pe parcursul lungimii de coardă, după ce ai urcat o distanță rezonabilă (secundul ar trebui să-ți comunice din când în când câtă coardă ți-a mai rămas, dar dacă uită, întreabă-l!), poți începe să cauți un loc potrivit pentru regrupare. Nu aștepta să ajungi la capătul corzii, unde ai putea să fii forțat să faci o regrupare precară, cu posibilitățile reduse pe care ți le oferă stânca din zona respectivă și cu puținele protecții care ți-au mai rămas pe ham. De asemenea, dacă traseul are schimbări de direcție frecvente, nu aștepta ca frecările din corzi să ajungă să-ți împiedice înaintarea.

Caută o brână sau un prag în apropierea liniei traseului care să-ți ofere protecții naturale sau posibilități suficiente de montare a protecțiilor mobile și o poziție cât mai comodă, iar dacă găsești un asemenea loc, regrupează.


TOP

Asigurarea cățărătorilor

Autoasigurarea cățărătorilor în regrupare

În regrupările traseelor de mai multe lungimi de coardă, cățărătorii au și îndatorirea de a-și asigura coechipierii care se cațără, existând astfel posibilitatea ca prin intermediul corzilor pe care le filează, aceștia să fie supuși unor forțe dinamice importante.

Pentru a mări capacitatea întregului sistem de a amortiza eventualele șocuri, cățărătorii trebuie să se autoasigure în punctul principal al ancorei și pe una dintre protecțiile primare (pentru redundanță) folosind carabiniere cu siguranță cu noduri cabestan pe corzile dinamice de asigurare. În trecut, pentru autoasigurare se folosea și nodul opt, dar cu toate că este validă și sigură, această metodă este folosită din ce în ce mai rar în zilele noastre, probabil din cauza dificultății cu care se ajustează lungimea corzii după legarea nodului.

Nod cabestan Nod opt
Noduri pentru autoasigurarea cățărătorilor în regrupare: cabestan (stânga) și opt (metodă învechită)

Pentru siguranța ta și a echipei tale de coardă, este necesar să respecți urmatoarele recomandări legate de autoasigurarea în regrupările de pe parcursul ascensiunii:

Asigurarea capului de coardă

În traseele în care se folosesc protecții mobile pentru ancorele de regrupare și pentru asigurările de pe parcursul lungimii de coardă, capul de coardă va fi asigurat exclusiv de pe ham, astfel încât în cazul unei căderi, inerția corpului secundului și coarda dinamică de asigurare care îl leagă pe acesta de ancoră să contribuie la amortizarea forțelor dinamice generate.

În acest caz, dispozitivul de asigurare va fi conectat pe bucla de asigurare, care este probabil cea mai solidă piesă a hamului, având o rezistență minimă garantată de 15 kN (conform standardelor UIAA-105/EN-12277). (Carabiniera dispozitivului nu va fi trecută în niciun caz prin cele două puncte pentru legarea în coardă aflate pe centură și pe puntea dintre buclele pentru picioare - cum procedează unii cățărători - pentru că în această poziție carabiniera ar putea fi solicitată triaxial sau peste clapetă, ceea ce ar putea produce cedarea ei sub o încărcare mult mai mică decat cea normată).

Dacă direcția traseului este laterală sau oblică, secundul se va poziționa între ancora din regrupare și prima asigurare a lungimii următoare. Acronimul folosit de americani pentru această regulă este A-B-C: anchor > belayer > climber (ancoră > asigurator > cățărător). Dacă poziția punctului de asigurare al ancorei și/sau spațiul disponibil în regrupare nu permit plasarea secundului în acest fel, acesta trebuie să fie autoasigurat într-o protecție direcțională montată separat de restul ancorei și orientată astfel încât să împiedice smulgerea lui din regrupare în cazul căderii capului de coardă.

Este de preferat ca secundul să poarte mănuși pentru asigurare, pentru controlul mai ferm al corzilor și pentru evitarea arsurilor pe care le-ar putea produce curgerea rapidă a corzilor prin dispozitivul de asigurare în timpul opririi unei căderi.

În traseele "de trad" trebuie evitată folosirea dispozitivelor cu blocare asistată (Petzl Gri-Gri, Trango Cinch etc.), care induc încărcări mari în sistem prin blocarea bruscă a corzii. Pentru limitarea forțelor care pot apărea în cazul unei căderi, capul de coardă va fi asigurat cu un dispozitiv cu frânare manuală (Petzl Reverso, Black Diamond ATC, DMM Pivot etc.), care contribuie la disiparea dinamică a energiei căderii prin frecările produse la "curgerea" corzii prin dispozitiv, care începe atunci când forțele ating un anumit prag (de obicei 2,5 - 3 kN, conform testelor de laborator).

Asigurarea secundului

DMM Pivot

În ultimul timp, îmbunătățirea dispozitivelor de asigurare care sunt capabile ca în anumite poziții să blocheze automat coarda în cazul unei căderi (Petzl Reverso, Black Diamond ATC Guide etc.) a făcut ca acestea să fie folosite frecvent pentru asigurarea secunzilor, în poziția de auto-blocare.

Pentru aceasta, dispozitivul va fi conectat cu o carabinieră cu siguranță direct în punctul principal de asigurare al ancorei de regrupare. (În imaginea din dreapta este un dispozitiv Pivot produs de DMM utilizat în acest fel).

Pentru dispozitivele care impun intervenția asiguratorului pentru frânarea căderii, asigurarea secundului se va face de pe ham, cu redirecționarea corzii prin punctul principal al regrupării și/sau prin carabiniera unei protecții solide montate deasupra regrupării (care va putea fi apoi folosită ca o primă asigurare în lungimea următoare de coardă). În acest caz, trebuie ținut cont că solicitările transmise asupra punctului de redirecționare cresc destul de mult datorită efectului de scripete.

De regulă căderea secundului nu generează forțe dinamice importante, dar acestea pot totuși apărea atunci când coarda este filată prea larg și în sistem apare o buclă care poate mări distanța de cădere. Din această cauză, trebuie să ții în permanență coarda secundului ușor tensionată (doar puțin, cât să-i simți mișcările, dar fără să-i jenezi cățărarea).


TOP

Organizarea regrupărilor

Multe echipe de coardă pierd timp în trasee datorită lipsei de organizare din regrupări. Într-un traseu lung, întârzierile cumulate ar putea ajunge chiar și la câteva ore (de exemplu, 12 lungimi de coardă x 10 min. întârziere = 2 ore !), iar consecințele acestor întârzieri pot fi destul de grave: o retragere "epică" pe întuneric în rapel sau pe teren necunoscut sau chiar blocarea în perete peste noapte.

O echipă de coardă eficientă va acționa astfel încât să micșoreze cât mai mult intervalele de timp în care niciunul dintre cățărători nu se cățără.

Pentru aceasta, sarcinile care revin fiecărui coechipier trebuie să fie îndeplinite în mod voluntar și operativ, astfel încât cățărarea să poată fi reluată cât mai repede. Cu alte cuvinte, odată ajuns în regrupare, trebuie să-ți găsești ceva de făcut (de exemplu, în timp ce capul de coardă își aranjează echipamentul pe ham, secundul filează corzile și imediat ce termină, preia asigurarea capului). Dacă stai degeaba, echipa pierde timp!

De asemenea, în regrupare trebuie evitate toate activitățile care consumă timpul în mod inutil: discuțiile despre pasajele pe care tocmai te-ai cățărat pot să mai aștepte până la terminarea traseului, iar peisajul poate fi admirat și atunci când rămâi singur, în timp ce îți asiguri coechipierul care se cațără.

Sarcinile capului de coardă

După ce a ales locul pentru regrupare, capul de coardă montează o protecție solidă în care se autoasigură cu un nod cabestan pe coardă, îl anunță pe secund că s-a oprit și urmează să regrupeze, apoi, începând de la aceasta protecție, el va construi ancora de regrupare. Atunci când este satisfăcut de ancora montată, capul se autoasigură cu ajutorul corzilor în punctul principal al ancorei și într-una dintre protecțiile primare (pentru redundanță), după care anunță că a regrupat.

Dacă același cățărător va fi cap de coardă pe tot traseul, acesta va egaliza regrupările folosind bucle de cordelină și/sau anouri, astfel încât fiecare ancoră să aibă un punct principal de asigurare care să poată fi folosit și de secund.

Dacă echipa va parcurge traseul cu "cap schimbat", metoda cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de timp și de echipament este egalizarea ancorei de regrupare cu ajutorul corzilor de asigurare, dacă lungimea acestora este suficientă. O asemenea ancoră îi oferă condiții optime de autoasigurare doar celui care a construit-o, dar această funcționalitate limitată este suficientă, în condițiile în care celalalt cățărător nu are nevoie să stea prea mult în regrupare.

După ce a regrupat, principala sarcină a capului de coardă este să acționeze astfel încât secundul să poată începe cât mai repede să se cațere. Pentru aceasta, el recuperează imediat restul de coardă până când aceasta se întinde, apoi preia asigurarea secundului, de preferat cu un dispozitiv cu autoblocare (Reverso, ATC - Guide etc.) montat în punctul principal al ancorei.

Dacă din diferite motive respectivul folosește un dispozitiv obișnuit, acesta va fi conectat pe bucla de asigurare de la ham, iar coarda va fi redirecționată prin carabiniera unei protecții foarte solide din componența ancorei (de obicei se alege o protecție situată cât mai sus față de poziția cățărătorului) sau prin asigurarea "de factor" (prima asigurare a lungimii de coardă urmatoare, care, în acest caz, trebuie să fie montată înainte de construirea ancorei de regrupare).

Aranjarea corzii in regrupareAranjarea corzii in regrupare

Abia după aceea, în intervalul în care secundul se pregătește să înceapă cățărarea, capul de coardă poate face și alte lucruri (cum ar fi să-și scoată papucii de cățărare, să se îmbrace cu haine mai groase sau să bea apă).

După ce secundul începe să se cațere, capul de coardă va avea grijă să aranjeze în regrupare corzile care se adună pe măsură ce filează, astfel încât acestea să nu se încurce și să nu atârne pe perete, unde s-ar putea agăța de relieful stâncii sau de vegetație.

Dacă în regrupare este suficient spațiu, corzile pot fi stivuite într-o zonă plană de unde să nu poată aluneca. Dacă nu, corzile pot fi aranjate în bucle succesive de o parte și de alta a unui anou prins de ancoră (imaginea din stânga) sau peste coarda de autoasigurare a celui care filează (imaginea din dreapta).

Dacă secundul va fi cap de coardă pe următoarea lungime, buclele corzii trebuie să fie din ce în ce mai mici. În caz contrar, lungimea buclelor trebuie să fie mărită progresiv, astfel încât acestea să nu se agațe între ele atunci când coarda va fi filată în timpul cățărării.

Sarcinile secundului

În momentul în care capul de coardă anunță că s-a oprit și urmează să regrupeze, secundul face un nod opt pe coarda liberă de sub dispozitivul de filat pentru a-și elibera mâinile, după care poate să înceapă să se pregatească pentru cățărare: își pune rucsacul, se încalță etc. (În cazul unui incident, acest nod se va bloca în dispozitiv, oprind eventuala cădere a capului de coardă fără intervenția secundului, iar din cauza lungimii mari a corzii desfășurate, căderea va fi amortizată suficient de bine).

După ce capul de coardă anunță că a regrupat, secundul îl scoate din asigurare, apoi, în timpul în care capul recuperează surplusul de coardă, începe demontarea ancorei de regrupare, lăsând doar o protecție sau două în care va rămâne asigurat direct, cu un nod cabestan, până când primește confirmarea că poate să înceapă cățărarea. Dacă regruparea este amenajată cu o buclă din cordelină (cordelette), aceasta va fi strânsă astfel încât să fie pregatită pentru folosirea în următoarea regrupare.

După ce s-au întins corzile, iar capul de coardă l-a anunțat că a preluat asigurarea, secundul demontează și restul protecțiilor și îl informează pe capul de coardă că începe să se cațere. În acest fel, daca totul merge bine, între anunțul "poți să pleci" și începerea cățărării secundului n-ar trebui să treacă mai mult de câteva zeci de secunde.

Tranziția în regrupare

Din momentul în care toți membrii echipei au ajuns în regrupare, aceștia trebuie să acționeze astfel încât capul de coardă de pe următoarea lungime să se pună cât mai repede în mișcare.

În cazul în care cățărătorii vor prelua alternativ conducerea pe parcursul traseului (cap schimbat), la sosirea în regrupare, secundul se autoasigură în ancoră (în acest caz, este suficientă o asigurare provizorie cu un nod cabestan pe coardă), iar dacă are un rucsac, acesta va fi asigurat într-o protecție din componența ancorei, într-o poziție în care să nu încurce activitatea din regrupare.

În continuare, respectivul primește de la coechipier echipamentul pe care acesta nu l-a folosit pe lungimea de coardă anterioară (protecțiile și buclele vor fi înmânate una câte una, pentru a micșora riscul scăpării lor), apoi noul secund mută dispozitivul de asigurare din punctul principal al ancorei pe bucla de asigurare de pe ham și anunță că este pregătit să asigure.

Înainte de a începe cățărarea, este indicat ca noul cap de coardă să verifice dacă protecția direcțională din componența ancorei este poziționată în mod adecvat pentru direcția în care intenționează să înainteze și pentru poziția în care anticipează că va monta prima asigurare, apoi anunță că începe cățărarea și poate pleca din regrupare.

Dacă secundul (care va prelua conducerea pe lungimea de coardă următoare) este filat cu un dispozitiv cu autoblocare (Petzl Reverso, DMM Pivot, Black Diamond ATC Guide etc.) direct din ancora de regrupare, acesta poate să rămână în asigurare până la plecarea din regrupare, fără să mai fie nevoie să-și facă o alta autoasigurare.

Tot ce are de făcut este să-i dea coechipierului dispozitivul lui de asigurare, pe care acesta îl montează pe coardă și îl folosește în continuare pentru a-l fila de pe ham, iar la plecarea din regrupare noul cap de coardă ia cu el dispozitivul cu care a fost asigurat în ancoră. Practic, cei doi fac schimb de dispozitive de asigurare în fiecare regrupare, iar această manevră poate scurta în mod semnificativ tranziția.

Este de remarcat aici că în acest caz echipa are nevoie de un singur dispozitiv de asigurare cu autoblocare, cel pe care îl va lua cu el capul de coardă. Celalalt dispozitiv, care rămâne la secund, poate fi orice model adecvat pentru asigurarea capului de coardă (de ex. un dispozitiv de tip "coșuleț").

Dacă pe lungimea următoare capul de coardă va fi același, operațiunile devin ceva mai complicate:


TOP

Comunicarea pe parcursul cățărării

În traseele de escaladă sportivă sau în cele de trad de o singură lungime de coardă comunicarea dintre cățărători reprezintă rareori o problemă, pentru că asigurarea capului de coardă se face de la sol, iar acesta poate fi urmărit cu privirea, motiv pentru care manevrele de coardă pe care le face respectivul în timpul cățărării pot fi intuite cu ușurință de cel care îl asigură.

Situația se schimbă însă atunci când cățărătorii nu mai au contact vizual din cauza reliefului stâncii sau a distanței dintre ei sau atunci când manevrele de coardă devin mai complicate (ceea ce se întâmpla frecvent în traseele de mai multe lungimi de coardă). În aceste cazuri, înainte de a începe ascensiunea, coechipierii trebuie să stabilească un sistem de comunicare bazat pe semnale a căror semnificație să fie clară și fără echivoc pentru fiecare dintre ei, indiferent de modul în care acestea sunt exprimate.

În principiu, sistemul de comunicare se bazează pe trei categorii de mesaje:

Cel mai frecvent, cățărătorii comunică verbal, folosind exprimări concise, formulate în așa fel încât să fie cât mai diferite fonetic pentru a nu putea fi confundate între ele (de exemplu, "slăbește" sau "slab" pentru "dă-mi mai multă coardă", "filează" sau chiar "fil" pentru "trage coarda înapoi prin dispozitivul de asigurare" etc.), care acoperă majoritatea situațiilor care se pot întâlni pe parcursul cățărării.

În anumite condiții care ar face imposibilă comunicarea verbală (vânt puternic, anumite obstacole din perete etc.) cățărătorii pot recurge la semnale acustice (țipete, fluierături etc.) care se aud ceva mai bine decât cele verbale sau la semnale tactile, transmise cu ajutorul corzilor de asigurare (de ex. trei smucituri de coardă pentru "am regrupat" sau două pentru "te asigur, poți să pleci"), dar acestea sunt mult mai sărace în semnificații decât comenzile verbale, motiv pentru care se folosesc de regulă doar pentru anunțarea anumitor situații sau acțiuni (regrupare, preluarea asigurării, începerea cățărării etc.). Totuși, pentru că o asemenea situație în care comunicarea devine dificilă poate surveni oricând pe parcursul ascensiunii, iar semnalele acustice și tactile funcționează suficient de bine (în lipsă de altceva...), este absolut necesar ca fiecare echipă să-și stabilească înainte de începerea cățărării un astfel de cod de comunicare alternativă.

Atât semnalele acustice cât și cele tactile trebuie să fie folosite cu precauție, pentru că pot apărea confuzii cu consecințe grave: de exemplu, tracționarea repetată pentru degajarea unei corzi care are frecare mare poate fi interpretată greșit de către secund ca "Am regrupat, scoate-mă din asigurare!", iar un strigat multiplicat de ecou poate căpăta un cu totul alt înțeles pentru coechipier.

Pentru ca înțelegerea greșită a unui semnal poate avea consecințe grave, fiecare mesaj va fi confirmat de cel căruia îi este adresat (de exemplu, atunci când capul de coardă spune "Filează coarda!" secundul va răspunde "Filez", "Bine" etc. pentru a arăta că a înțeles comanda). Tot pentru claritatea comunicării, dacă mai sunt și alte echipe de coardă în zona respectivă, coechipierul va fi strigat pe nume, pentru a preveni interferențele cu celelalte echipe (de exemplu "Laurențiu, am regrupat!")

Deși de regulă cățărătorii comunică folosind cam aceleași expresii, acestea nu sunt standardizate și pot să aibă forme sau înțelesuri diferite de la o zonă de cățărare la alta sau de la un grup de cățărători la altul, așa că înainte de a te angaja în traseu este bine să te pui de acord cu coechipierul în privința mesajelor folosite pe parcursul cățărării atât cu partenerul tău obișnuit, dar mai ales cu un coechipier nou.

De exemplu, aud adesea cum capul de coardă de pe un traseu de escalada sportivă strigă "liber" atunci când vrea ca secundul să-i slăbească coarda. Într-un traseu de mai multe lungimi de coardă, comanda "liber" se folosește de regulă atunci când capul de coardă a regrupat și vrea să fie scos din asigurare, iar pe parcursul cățărării se folosește comanda "slăbește" sau "slab". Este evident că dacă dintr-o confuzie îl scoți pe capul de coardă din asigurare în loc să-i slăbești puțin coarda, se poate produce un accident cu urmări foarte serioase.


Un exemplu de comunicare verbală pe parcursul unei lungimi de coardă

În regruparea de jos, înainte de începerea cățărării

Secundul (S.): - Te-am luat (am trecut corzile prin dispozitivul de asigurare și sunt pregătit să te asigur)
Capul de coardă (C.C.): - Bine. (confirmă că a înțeles)

C.C. - Pot să plec? (ești sigur că totul este în regulă?)
S.- Poți pleca! (sunt sigur!)

C.C. - Am plecat. (încep să mă cațăr)
S. - Te filez. (confirmă că a înțeles)

Pe parcursul cățărării capului de coardă

C.C. - Slab verde (slăbește coarda verde, vreau să asigur)
S. - Verde slab (confirmare)

C.C. - Filează albastru (filează coarda albastră, are buclă prea mare)
S. - Filez albastru (confirmare)

C.C. - Blochează ! (tensionează coarda și ține-mă aici... sau cad!)

C.C. - Câtă coardă mai am?
S. - Zece metri!

Capul de coardă a regrupat, iar secundul se află încă în regruparea anterioară

C.C. - Am regrupat! (m-am autoasigurat în ancora de regrupare, scoate-mă din asigurare)
S. - Liber (te-am scos din asigurare, poți să tragi coarda rămasă)
- Sunt eu (s-a întins coarda, poți să începi să mă asiguri)

C.C. - Te-am luat, poți să pleci (ești asigurat, poți începe să te cațeri)
S. - Am plecat (încep să mă cațăr)
C.C. - Te filez! (confirmă că a înțeles)

Pe parcursul cățărării secundului

S. - Slăbește albastru (slăbește coarda albastră)
C.C.
- Albastru slab (confirmă ca a înțeles)

S.
- Blochează verde (tensionează coarda verde - de exemplu pentru că "vreau să mă ții aici, să scot o protecție înțepenită")
C.C. - Verde blocat (confirmă că a înțeles)