Cățărarea tradițională și de aventură

Coborârea din perete

Cuprinsul
capitolului

În  alpinism se spune că atunci când ai atins vârful muntelui, ai ajuns abia la jumătatea traseului. Această afirmație este valabilă și pentru cățărarea tradițională sau de aventură, pentru că adesea, datorită problemelor pe care le poate pune coborârea, parcurgerea unui traseu se încheie cu adevărat doar atunci când ai ajuns cu bine înapoi în locul din care ai început ascensiunea.

Este posibil ca unele trasee mai frecventate să aibă ancore de rapel echipate cu protecții fixe (pe care trebuie să le verifici temeinic înainte de folosire!), anumite zone pot avea retrageri amenajate care deservesc mai multe trasee din peretele respectiv, iar uneori poți să mergi „pe sus” până găsești o potecă de coborâre sau o variantă mai comodă de rapel, de exemplu pe un versant pe care sunt copaci pe care i-ai putea folosi ca ancore.

În alte împrejurări însă, va trebui să cobori prin rapeluri succesive pe linia traseului pe care tocmai l-ai urcat (sau din care te retragi din diferite motive), iar pentru aceasta vei avea nevoie să-ți construiești propriile ancore de rapel pe parcursul coborârii.

Înainte de a te angaja într-un traseu de cățărare, informează-te în privința variantelor de coborâre pe care le ai la terminarea ascensiunii și a posibilităților pentru o eventuală retragere forțată din traseu și pregătește-te în consecință!




Acest site, care în ultimii ani a găzduit forma online (gratuită) a manualului tipărit, va funcționa temporar într-un format redus, destinat promovării cărții, pentru a le da cititorilor o idee despre structura și conținutul acesteia.

Informații despre carte și un formular pentru comenzi pot fi găsite în pagina Comenzi pentru carte.

Câteva articole extrase din manual au fost publicate în blogul meu despre Cățărarea curată.