Manual de cățărare tradițională

Cursuri de cățărare tradițională (cu protecții mobile)

Cuprinsul paginii

Într-o notă din pagina introductivă a acestui manual îi previn pe cititori că " trebuie să fie conștienți că informațiile scrise sau fotografiile nu pot înlocui cunoștințele practice și experiența căpătate prin instruirea în situații reale de către o persoană competentă". Aceasta nu este doar avertizarea obișnuită, prin care autorul unei asemenea publicații se degrevează de responsabilitatea asupra felului în care sunt folosite cunoștințele din lucrarea sa, ci reprezintă un adevăr incontestabil.

Din această cauză, am considerat că este necesar să completez informațiile teoretice cuprinse în acest manual prin organizarea unor cursuri practice, desfășurate pe stâncă, pentru a-i ajuta pe cei interesați să capete o înțelegere mai profundă a noțiunilor de bază ale stilului tradițional de cățărare.


Cursurile de cățărare tradițională (cu protecții mobile) vor fi organizate la cerere, de fiecare dată când voi primi solicitări din partea cățărătorilor interesați. Datele de desfăsurare vor fi stabilite de comun acord, în funcție de timpul disponibil și de prognozele meteo pentru zonele respective de cățărare.

Dacă vrei să înveți acest stil de cățărare sau dacă îl practici deja la un nivel mediu și vrei să progresezi, poți să mă contactezi pentru înscrierea la un curs sau pentru a obține informații suplimentare folosind formularul pentru contact din această pagină.


Gândește-te la experiențele tale recente din cățărare...


Dacă răspunsul tău la cel puțin una dintre întrebările de mai sus este "DA", atunci acest curs practic de cățărare tradițională este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți forma o bază solidă de pe care să pornești apoi în descoperirea satisfacțiilor pe care ți le poate oferi cățărarea "în teren de aventură".


Top

Informații despre cursul de cățărare curată

Cursurile se vor desfășura pe durata a câte două ieșiri de week-end (4 zile), în zone de cățărare în care există trasee care pot fi parcurse cu protecții mobile și vor avea ca obiectiv învățarea practică a noțiunilor de bază ale acestui stil. Datele ieșirilor de week-end vor fi stabilite de comun acord, în funcție de disponibilitatea mea și a participanților la curs și de prognozele meteorologice pentru zonele respective de cățărare.

La cererea participanților, cursul de inițiere poate fi prelungit cu încă una sau două ieșiri de sfârșit de săptămână pe parcursul cărora ne vom ocupa de elemente avansate ale cățărării tradiționale, de cunoștințele necesare pentru creșterea siguranței în cățărarea pe traseele trad de mai multe lungimi de coardă și de alte noțiuni pe care le vom considera necesare, în funcție de experiența cursanților.


Fiecare dintre cursuri va fi organizat pentru câte o echipa de doi cățărători care se vor asigura reciproc.

La cerere, se pot organiza cursuri individuale "one-on-one", dar in acest caz, cățărătorul trebuie să fie capabil să parcurgă traseele "școală" cu dificultate F6 - F6a+ în "manșă solo" (autoasigurare cu doua blocatoare pe o coardă fixă), astfel încât să eliminăm necesitatea unui asigurator. Această tehnică va fi explicată și învățată temeinic înainte de aplicarea ei pe trasee, iar echipamentul necesar va fi asigurat de organizator.

Cursul se va desfășura în Bulgaria, la Veliko Tarnovo și la Vratsa. Acestea sunt zone ușor accesibile, care oferă condiții optime de campare și în care există numeroase trasee cu dificultate moderată în care stânca este adecvată utilizării protecțiilor mobile.

Transportul grupului la zonele respective de cățărare va fi asigurat cu mașina mea (un Opel Astra Caravan Diesel, cu motor de 1,7 l), care este suficient de încăpătoare și are un consum relativ redus de motorină.

Informații detaliate în format PDF (60 kB): Cursul de cățărare tradițională

Cursul de inițiere

Curs one-on-one de catarare traditionala curata, Veliko Tarnovo

Cursul de bază are ca obiectiv învățarea noțiunilor elementare din cățărarea tradițională și va cuprinde lecții practice (și teoretice, daca va fi necesar) despre:

În  toate aplicațiile practice, care se vor desfășura sub îndrumarea și supravegherea mea permanentă, cățărătorii vor simula cățărarea "cap de coardă", fiind asigurați în manșă cu o coardă suplimentară de către coechipierul lor. Pe parcursul cursurilor individuale, cățărătorii vor parcurge traseele în manșă solo, adică se vor asigura cu un sistem redundant de blocatoare (Petzl Croll + Micro Traxion) pe o coardă dinamică fixă (dupa instruirea prealabilă).

Cursul de inițiere extins

La cererea participanților, cursul de inițiere poate fi prelungit cu încă una sau două ieșiri de week-end la Vratsa (sau in alte zone, în funcție de temele de predat), pe parcursul cărora ne vom ocupa de punerea în practica a unor cunoștințe ceva mai avansate:

De asemenea, participanții vor avea ocazia să urce în cap de coardă câteva trasee echipate pentru escalada sportivă folosind protecții mobile, dar asigurând din loc în loc și spiturile existente pe traseu, iar cu aceasta ocazie putem face și exerciții de cădere în coardă în protecțiile mobile (dublate cu spituri pentru siguranță) pentru întărirea încrederii cățărătorilor în aceste mijloace de asigurare.

Cât costă?

Pentru cursurile organizate pentru echipe de câte doi cățărători, fiecare dintre aceștia va plăti câte 150 lei pentru fiecare zi de curs, ceea ce înseamnă că prețul total al cursului va fi 150 lei x 4 zile = 600 lei/persoană.

Pentru cursuri individuale (one-on-one) prețul este de 250 lei/zi, adică 250 lei x 4 zile = 1.000 lei pentru întregul curs.


La aceste prețuri se adaugă cheltuielile de transport la zonele de cățărare în care se desfășoară etapele cursului, pe care cursanții le vor suporta integral.

Cu titlu informativ, cheltuielile totale de transport (motorină și taxele de drum) sunt următoarele: Veliko Tarnovo ~ 200 lei, Vratsa ~ 300 lei. Este posibil ca aceste sume să fie actualizate în funcție de variațiile taxelor de drum și al prețului motorinei.

Prețul cursului nu cuprinde cheltuielile cu masa, pe care și-o va asigura fiecare participant, iar cazarea este gratuită, pentru ca vom dormi în corturi în apropierea zonelor de cățărare.

Echipamentul necesar

Echipament personal obligatoriu: ham, cască și papuci de cățărare (ar fi bine să ai unii mai comozi, pe care să-i suporți mai mult timp în picioare), dispozitiv de asigurare pentru coardă dublă (Reverso, ATC etc.), două carabiniere HMS cu siguranță, un anou de chingă de 60 cm, două bucle de cordelină de 5-6 mm pentru noduri autoblocante pentru asigurare la rapel (Prusik, Machard etc.).

De asemenea, cățărătorii trebuie să aibă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate practicării activităților din timpul cursului, provizii suficiente de mâncare și de apă (în apropierea zonelor în care se va desfășura cursul nu exista surse de apă potabilă), iar pentru dormit este nevoie de echipament pentru camping (cort, sac de dormit, etc.).

Echipament personal opțional: o coardă simplă "de manșă" de 60 - 70 m pentru echipa de doi cățărători. Dacă ai deja niște protecții mobile, este bine să le aduci cu tine pentru a te familiariza cu ele în timpul cursului, pentru că modelele diferite de protecții au caracteristici diferite și folosirea lor presupune o etapă de acomodare cu dimensiunile lor și cu modul în care se montează.

Restul echipamentului necesar va fi asigurat de către organizator: toate corzile necesare, bucle de asigurare pentru trad în număr suficient, două-trei seturi de nuci, un set de hex-uri, doua seturi de friend-uri, extractoare de nuci, bucle pentru egalizarea regrupărilor, bucle și carabiniere pentru montarea manșelor (de asemenea, pot aduce căști și dispozitive de asigurare pentru cei care nu au, dacă aceștia mă anunță în timp util).

Organizatorul cursului: Laurențiu Anghel

Laurentiu anghel

Una dintre primele lecții din cățărarea tradițională este că parcurgerea unui traseu impune asumarea unor riscuri, iar cățărătorul poartă întreaga responsabilitate pentru consecințele deciziilor pe care le ia în privința acestora. Ca instructor, rolul meu va fi să te învăț cum să evaluezi și să-ți asumi aceste riscuri în cunoștință de cauză, să te ajut să devii capabil să le faci față și să-ți arăt cum să eviți greșelile inerente începutului în practicarea cățărării tradiționale curate (cu protecții mobile).


Top

Zonele de cățărare în care se desfașoară cursul

Cursul de inițiere în cățărarea trad se va desfășura începând din luna aprilie (sau chiar mai devreme, dacă ne va permite vremea) în Bulgaria, la Veliko Tarnovo și la Vratsa. În aceste zone este posibil accesul auto și sunt condiții foarte bune pentru campare.

Veliko Tarnovo se află ceva mai aproape de București, la doar 180 km. În apropierea orașului există mai multe zone de cățărare, dar cea mai frecventată este Sveta Troitsa, aflată lângă mânăstirea cu același nume.

Pe această faleză din calcar se află numeroase trasee de escaladă de dificultate moderată (complet echipate cu ancore chimice), dintre care multe pot fi parcurse cu asigurări cu protecții mobile.

De asemenea, în partea sudică a falezei, în sectoarele G și H, am deschis numeroase trasee de trad de dificultate medie, dintre care unele sunt destul de potrivite ca teren de școală.

Faleza Sveta Troitsa din Veliko Tarnovo

Faleza de la Veliko Tarnovo oferă condiții foarte bune la începutul sezonului de cățărare, pentru că pereții sunt expuși spre sud, se usucă repede după ploaie, iar clima locală este ceva mai caldă decât în alte zone. Un alt argument este costul mai mic al transportului și faptul că la nevoie, putem pleca sâmbătă dimineața în loc de vineri după amiaza. Camparea este posibilă în poienile de pe marginea drumului care duce spre mânăstirea de la baza falezei, iar eventualele cumpărături pot fi făcute în oraș (unde există și restaurante foarte bune, care sunt vizitate frecvent de cățărătorii români).

Peretele Bezengi din Vratsa

Vratsa este una dintre cele mai frumoase zone de cățărare din Bulgaria. Traseele se află pe pereții din calcar din cheile râului Leva, la cca. 2 km de oraș și multe dintre ele sunt amenajate pentru escalada sportivă, iar cele neechipate reprezintă adevărate "pietre de încercare" pentru cățărătorii de trad.

Unele dintre liniile echipate se desfășoară dealungul unor fisuri care pot fi parcurse cu protecții mobile și sunt foarte potrivite pentru organizarea cursurilor, pentru că sunt curate, au stâncă solidă și au topuri amenajate care pot fi folosite pentru montarea manșelor.

De obicei, în aceasta zonă sezonul de cățărare începe destul de devreme (martie - aprilie), așa că acesta ar putea fi locul ideal pentru organizarea cursurilor de la începutul primăverii. (De fapt, mai târziu începe să fie prea cald și încep să apară și viperele...)

Parcarea și locurile de campare se afla în apropierea cheilor și la doar câteva sute de metri se afla și un izvor cu apă potabilă. În apropiere există și un hotel cu restaurant, iar eventualele cumpărături necesare se pot face de la supermarket-urile din Vratsa.

Top

Înscrierea pentru cursurile de cățărare trad

Condiții pentru înscriere

Acest curs nu se adresează începătorilor care urmăresc inițierea în cățărare, ci cățărătorilor care au deja ceva experiență în ascensiunea "cap de coardă" a traseelor pe stâncă și care vor să-și extindă competențele prin învățarea elementelor stilului de cățărare tradițională curată.


Dacă vrei să participi la un curs de inițiere în cățărarea tradițională curată trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

Formular pentru înscriere

Dacă vrei să participi la cursul de cățărare tradiționala curată (cu protecții mobile), poți să mă contactezi pentru informații suplimentare sau pentru înscriere folosind formularul de email de mai jos sau poți să mă suni la numărul 0726 202.355 (Laurențiu Anghel) intre orele 9:00 și 20:00 (daca nu răspund, trimite-mi un SMS și te sun înapoi).

Datele mele de contact pot fi obținute și prin scanarea codului QR de la sfârșitul paginii.

Și încă ceva: probabil ca o să ne cățărăm împreună, ar fi ridicol să mi te adresezi cu "dumneavoastră" sau cu "domnule Anghel". Așadar, te rog să-mi spui "tu" și Laurențiu !

Daca mă contactezi pentru solicitarea unui curs, te rog să-mi furnizezi următoarele informații:

Datele de contact pe care mi le comunici vor fi folosite strict pentru comunicarea legată de cursul de cățărare curată, iar celelalte detalii sunt necesare pentru organizarea cursului în condiții cât mai bune (de ex. alegerea zonelor și a traseelor "școală").

Date de contact


Completarea datelor de contact este obligatorie !

MesajDupa apasarea butonului de trimitere, procesarea mesajului poate dura cateva secunde. Te rog sa astepti pana cand apare pagina de confirmare a trimiterii.

Pentru datele de contact ale lui Laurentiu Anghel, scaneaza codul QR de mai jos.

Contact