Manual de cățărare tradițională curată

Cursuri de catarare traditionala (cu protectii mobile)

Meniul paginii

Intr-o nota din pagina introductiva a acestui manual ii previn pe cititori ca " trebuie sa fie constienti ca informatiile scrise sau fotografiile nu pot inlocui cunostintele practice si experienta capatate prin instruirea in situatii reale de catre o persoana competenta", iar acesta nu este un simplu "disclaimer", cum se obisnuieste pentru acest fel de publicatii, ci un adevar incontestabil.

Din aceasta cauza, am considerat ca este necesar sa completez informatiile teoretice cuprinse in acest manual prin organizarea unor cursuri practice, desfasurate la stanca, pentru a-i ajuta pe cei interesati sa capete o intelegere mai profunda a notiunilor de baza ale stilului traditional de catarare.


Cursurile de catarare traditionala curata (cu protectii mobile) sunt organizate la cererea cataratorilor interesati, la datele pe care le vom fixa de comun acord si in functie de conditiile meteo. Daca vrei sa inveti acest stil de catarare sau daca il practici deja la un nivel mediu si vrei sa progresezi, poti sa ma contactezi pentru inscrierea la un curs sau pentru a obtine informatii suplimentare folosind

formularul pentru email din aceasta pagina


  Gandeste-te la experientele tale recente din catarare...

Daca raspunsul tau la cel putin una dintre intrebarile de mai sus este "DA", atunci acest curs practic de catarare traditionala este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti forma o baza solida de pe care sa pornesti apoi in descoperirea satisfactiilor pe care ti le poate oferi catararea "in teren de aventura".


Top

Informatii despre cursul de catarare curata

Una dintre primele lectii din catararea traditionala este ca parcurgerea unui traseu impune asumarea unor riscuri, iar cataratorul poarta intreaga responsabilitate pentru consecintele deciziilor pe care le ia in privinta acestora.

Ca instructor, rolul meu va fi sa te invat cum sa evaluezi si sa-ti asumi aceste riscuri in cunostinta de cauza, sa te ajut sa devii capabil sa le faci fata si sa-ti arat cum sa eviti greselile inerente inceputului in practicarea catararii traditionale curate (cu protectii mobile).
Cursurile se vor desfasura pe durata a cate doua iesiri de week-end (4 zile), in zone de catarare in care exista trasee de trad si vor avea ca obiectiv invatarea practica a notiunilor de baza ale acestui stil. Datele iesirilor de week-end vor fi stabilite de comun acord, in functie de disponibilitatea mea si a participantilor la curs si de prognozele meteorologice pentru zonele respective de catarare.

La cererea participantilor, cursul de initiere poate fi prelungit cu inca una sau doua iesiri de sfarsit de saptamana pe parcursul carora ne vom ocupa de elemente avansate ale catararii traditionale, de cunostintele necesare pentru cresterea sigurantei in catararea pe traseele trad de mai multe lungimi de coarda si de alte notiuni pe care le vom considera necesare, in functie de experienta cursantilor.
Pentru fiecare dintre aceste cursuri se pot inscrie cate doi cataratori, care vor lucra in echipa, asigurandu-se reciproc, dar la cerere pot organiza si cursuri individuale.

Cataratorii care doresc un curs individual "one-on-one" trebuie sa fie capabili sa parcurga in mansa solo traseele "scoala", care au dificultate F6 - F6a+, astfel inca sa eliminam necesitatea unui asigurator (tehnica va fi explicata si invatata temeinic inainte de aplicarea ei pe trasee).

Cursul se va desfasura in Bulgaria, la Veliko Tarnovo si la Vratsa. Acestea sunt zone usor accesibile, care ofera conditii optime de campare si in care exista numeroase trasee cu dificultate moderata in care stanca este adecvata utilizarii protectiilor mobile.

Transportul grupului la zonele respective de catarare va fi asigurat cu masina mea (un Opel Astra Caravan Diesel, cu motor de 1,7 l), care este suficient de incapatoare si are un consum relativ redus de motorina.


  Informatii detaliate in format PDF (60 kB):   cursul de catarare traditionala - 2018

Cursul de initiere

Cursul de catarare traditionala curata, Veliko Tarnovo, mai 2012

Cursul de baza are ca obiectiv invatarea notiunilor elementare din catararea traditionala si va cuprinde lectii practice (si teoretice, daca va fi necesar) despre:

In toate aplicatiile practice, care se vor desfasura sub indrumarea si supravegherea mea permanenta, cataratorii vor simula catararea "cap de coarda", fiind asigurati in mansa cu o coarda suplimentara de catre coechipierul lor. Pe parcursul cursurilor individuale, cataratorii vor parcurge traseele in mansa solo, adica se vor asigura cu un Petzl Croll si un Micro Traction pe o coarda dinamica fixa.

Cursul de initiere extins

La cererea participantilor, cursul de initiere poate fi prelungit cu inca una sau doua iesiri de week-end la Vratsa, pe parcursul carora ne vom ocupa de punerea in practica a unor cunostinte ceva mai avansate:

De asemenea, participantii vor avea ocazia sa urce in cap de coarda cateva trasee echipate folosind protectii mobile, dar asigurand din loc in loc si spiturile existente pe traseu (daca vor simti nevoia), iar cu aceasta ocazie putem face si exercitii de cadere in coarda in protectiile mobile (dublate cu spituri pentru siguranta) pentru intarirea increderii cataratorilor in aceste mijloace de asigurare.

Cat costa ?

Pentru participarea la unul dintre cursurile de catarare traditionala curata organizate pentru grupuri de cate doi cataratori, fiecare dintre acestia va plati cate 175 lei pentru fiecare zi de curs, ceea ce inseamna ca pentru cursul obisnuit, care dureaza patru zile, cursantii vor plati 175 lei x 4 zile = 700 lei/persoana

Pentru cursuri individuale (one-on-one) pretul este de 250 lei/zi, adica 1.000 lei pentru intregul curs.


La aceste preturi se adauga cheltuielile de transport la zonele de catarare in care se desfasoara etapele cursului, pe care cursantii le vor suporta integral.

Cu titlu informativ, cheltuielile totale de transport (motorina si taxele de drum) sunt urmatoarele: Veliko Tarnovo - 180 lei, Vratsa - 280 lei. Este posibil ca aceste sume sa fie actualizate in functie de variatiile taxelor de drum si al pretului motorinei.

Pretul cursului nu cuprinde cheltuielile cu masa (pe care si-o va asigura fiecare participant), iar cazarea este gratuita, pentru ca vom dormi in corturi in apropierea zonelor de catarare.

Echipamentul necesar

Echipament personal obligatoriu: ham, casca si papuci de catarare (ar fi bine sa ai unii mai comozi, pe care sa-i suporti mai mult timp in picioare), dispozitiv de asigurare pentru coarda dubla (Reverso, ATC etc.), doua carabiniere HMS cu siguranta, un anou de chinga de 60 cm, doua bucle de cordelina de 5-6 mm pentru noduri autoblocante pentru asigurare la rapel (Prusik, Machard etc.).

De asemenea, cataratorii trebuie sa aiba imbracaminte si incaltaminte adecvate practicarii activitatilor din timpul stagiilor, provizii suficiente de mancare si de apa (in apropierea zonelor in care se va desfasura cursul nu exista surse de apa potabila), iar pentru noptile "outdoor" este nevoie de echipament pentru camping (cort, sac de dormit, etc.).

Echipament personal optional: o coarda simpla "de mansa" de 60 - 70 m pentru echipa de doi cataratori. Daca ai deja niste protectii mobile, este bine sa le aduci cu tine pentru a te familiariza cu ele in timpul cursului, pentru ca modelele diferite de protectii au caracteristici diferite si folosirea lor presupune o etapa de acomodare cu dimensiunile lor si cu modul in care se monteaza.

Restul echipamentului necesar va fi asigurat de catre organizator: toate corzile necesare, bucle de asigurare pentru trad in numar suficient, doua - trei seturi de nuci, un set de hex-uri, doua seturi de friend-uri, extractoare de nuci, bucle pentru egalizarea regruparilor, bucle si carabiniere pentru montarea manselor (de asemenea, pot aduce casti si dispozitive de asigurare pentru cei care nu au, daca acestia ma anunta in timp util).

Organizatorul cursului: Laurentiu Anghel

Laurentiu anghel
Top

Zonele de catarare in care se desfasoara cursul

Cursul de initiere in catararea trad se va desfasura incepand din luna aprilie (sau chiar mai devreme daca ne va permite vremea) in Bulgaria, la Veliko Tarnovo si la Vratza. In aceste zone este posibil accesul auto si sunt conditii foarte bune pentru campare.

Veliko Tarnovo se afla ceva mai aproape de Bucuresti, la doar 200 km. In apropiera orasului se afla mai multe zone de catarare, dar cea mai frecventata este Sveta Troitsa (Sfanta Treime) de langa manastirea cu acelasi nume.

Pe aceasta faleza din calcar se afla numeroase trasee de escalada de dificultate moderata (complet echipate cu ancore chimice), dintre care multe pot fi parcurse cu asigurari cu protectii mobile.

De asemenea, in partea sudica a falezei, in sectoarele G si H, am deschis numeroase trasee de trad de dificultate medie, dintre care unele sunt destul de potrivite ca teren de scoala.

Faleza Sveta Troitsa din Veliko Tarnovo

Faleza de la Veliko Tarnovo ofera conditii foarte bune la inceputul sezonului de catarare, pentru ca peretii sunt expusi spre sud, se usuca repede dupa ploaie, iar clima locala este ceva mai calda decat in alte zone. Un alt argument este costul mai mic al transportului si faptul ca la nevoie, putem pleca sambata dimineata in loc de vineri dupa amiaza ca pentru celelalte zone.

Camparea este posibila in poienile de pe marginea drumului care duce spre manastirea de la baza falezei, iar eventualele cumparaturi pot fi facute in oras (unde exista si restaurante foarte bune, care sunt vizitate frecvent de cataratorii romani).

Peretele Bezengi din Vratsa

Vratsa este una dintre cele mai frumoase zone de catarare in care am fost in ultimii ani. Traseele se afla pe peretii din calcar din cheile raului Leva, la cca. 2 km de oras si multe dintre ele sunt amenajate pentru escalada sportiva, iar cele neechipate reprezinta adevarate "pietre de incercare" pentru cataratorii de trad.

Unele dintre liniile echipate se desfasoara dealungul unor fisuri care pot fi parcurse cu protectii mobile si sunt foarte potrivite pentru organizarea cursurilor, pentru ca sunt curate, au stanca solida si au topuri amenajate care pot fi folosite pentru montarea manselor.

De obicei, in aceasta zona sezonul de catarare incepe destul de devreme (martie - aprilie), asa ca aceasta ar putea fi locul ideal pentru organizarea cursurilor de la inceputul primaverii. (De fapt, mai tarziu incepe sa fie prea cald si incep sa apara si viperele...)

Parcarea si locurile de campare se afla in apropierea cheilor si la doar cateva sute de metri se afla si un izvor cu apa potabila. In apropiere exista si un hotel cu restaurant, iar eventualele cumparaturi necesare se pot face de la supermarket-urile din Vratsa.

 

Top

Inscrierea pentru cursurile de catarare trad

Conditii pentru inscriere

Fiecare dintre cursuri va fi organizat pentru cate o echipa de doi cataratori care se vor asigura reciproc.

La cerere, se pot organiza cursuri individuale, caz in care cataratorul va parcurge traseele scoala in "mansa solo" (autoasigurare cu doua blocatoare pe o coarda fixa - tehnica va fi explicata si invatata temeinic inainte de aplicarea ei pe trasee).

  Acest curs nu se adreseaza incepatorilor care urmaresc initierea in catarare, ci cataratorilor care au deja ceva experienta in ascensiunea "cap de coarda" a traseelor pe stanca si care vor sa-si extinda competentele prin invatarea elementelor stilului de catarare traditionala curata.

Daca vrei sa participi la un stagiu de initiere in catararea traditionala curata trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:

Formular pentru inscriere

Daca vrei sa participi la cursul de catarare traditionala curata (cu protectii mobile), poti sa ma contactezi pentru informatii suplimentare sau pentru inscriere folosind formularul de email de mai jos sau poti sa ma suni la numarul 0726 202.355 (Laurentiu Anghel) intre orele 9:00 si 20:00.

Datele mele de contact pot fi obtinute si prin scanarea codului QR de la sfarsitul paginii.

Si inca ceva: probabil ca o sa ne cataram impreuna, ar fi ridicol sa mi te adresezi cu "dumneavoastra" sau cu "domnule Anghel". Asadar, te rog sa-mi spui "tu" si Laurentiu !

  Daca ma contactezi pentru solicitarea unui curs, te rog sa-mi furnizezi urmatoarele informatii:

Datele de contact pe care mi le comunici vor fi folosite strict pentru comunicarea legata de cursul de catarare curata, iar celelalte detalii sunt necesare pentru organizarea cursului in conditii cat mai bune (de ex. alegerea zonelor si a traseelor "scoala").

 

Date de contact


Completarea datelor de contact este obligatorie !

Mesaj
     

     

Dupa apasarea butonului de trimitere, procesarea mesajului poate dura cateva secunde. Te rog sa astepti pana cand apare pagina de confirmare a trimiterii.

Pentru datele de contact ale lui Laurentiu Anghel, scaneaza codul QR de mai jos.

Contact